Световният шампион Макс Верстапен ще стартира от първа позиция в утрешното състезание за Гран При на Китай във Формула 1.

Нидерландският пилот на Ред Бул най-бързата си обиколка на квалификацията за 1:33,660 минути и се превърна в първия пилот след Мика Хакинен през 1999 г., който стартира сезон във Формула 1 с пет поредни полпозишъна.

Това бе и първо място в стартовата решетка под №100 за Ред Бул. Той идва точно 15 години след първия полпозишън в историята на отбора, който също е спечелен в Шанхай.

Съотборникът на Верстапен в при „червените бикове“ Серхио Перес остана втори на 0,322 секунди. Фернандо Алонсо от Астън Мартин е трети с изоставане от 0,488 секунди.

Ландо Норис и Оскар Пиастри от Макларън се наредиха четвърти и пети. Представителите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц останаха шести и седми. Първите десет допълниха още Джордж Ръсел (Мерцедес), Нико Хюлкенберг (Хаас) и Валтери Ботас (Алфа Ромео).

Основното състезание за Гран При на Китай, пети кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 10:00 часа българско време.

СТАРТОВАТА РЕШЕТКА ЗА ГРАН ПРИ НА КИТАЙ