Отборите от Формула 1 ще подновят разговорите за въвеждане на наказателна точкова система в световния шампионат, която ще санкционира постоянните и тежките нарушители.

Конференцията с директора на състезанията към ФИА Чарли Уайтинг ще се състои в Барселона в дните преди Гран при на Испания. Основна тема на разговор ще бъде точковата система, която ще води до наказания за пилоти и отбори.

На този етап се предвижда тестов график за 2014 г., когато ще бъде изпробвана системата. Тя също така ще наложи промени в регламента на Ф1. На дневен ред ще бъдат и предложенията за наказания спрямо лицензите на отборите.

ФИА вече разполага с рамкова програма за наказателната система, която изпробва през настоящия сезон. Замисълът зад начинанието е, че поредица от нарушения ще води до сериозна санкция.

„Въпросът е сложен и трябва да разполагаме с правилния баланс, защото наказването на състезателен пилот е сериозен въпрос. Трябва да сме абсолютно сигурни, че даден пилот заслужава да бъде наказан", коментира Уайтинг.