Архитектът на новия Нефтохимик Станислав Жеков даде интервю за БЛИЦ след впечатляващия старт в новото първенство - победата с 11:0 срещу Българово. Славният някога бургаски клуб в момента е в "А" областната група, а това лято беше на крачка от класиране в Югоизточната ELITBET Трета лига. Отборът на Жеков загуби баража с дузпи от Локомотив (Стара Загора).

След изразителната победа в първия мач в първенството Жеков и момчетата му бяха специално похвалени от легендарния Димитър Димитров-Херо.

44-годишният бивш централен защитник е от новата вълна треньори у нас, амбициран е да развива футболните таланти. Жеков говори за ситуацията в Нефтохимик пред БЛИЦ:

- Поздравления за впечатляващия старт в първенството - победата с 11:0 срещу Българово. Да очакваме ли още подобни резултати от Нефтохимик през новия сезон и ще имате ли сериозна конкуренция по пътя към Трета лига?
- Има конкуренция, макар че говорим за четвърта дивизия. Групата е силна, целта е да побеждаваме всеки мач. Подобни изразителни резултати рядко се получават. Стремим се да практикуваме добър футбол и най-вече момчетата да изпитват удоволствие. Срещу Българово играхме добре и ни се получиха идеално повечето неща. Дай Боже да продължаваме да се развиваме.

- Вие сте архитектът на новия Нефтохимик. Адмирации за това, че залагате на млади местни футболисти. 
- Благодаря. Да, отборът ни е изключително млад. Залагам основно на 16, 17 и 18-годишни. Имаме и няколко малко по-опитни играчи. Изграждаме нов отбор, след като ни напуснаха шестима важни футболисти. Радваме се за момчетата, които направиха крачка напред в развитието си. Андрей Кръстев подписа със Сампдория, разделихме се още със Светослав Славов (ЦСКА 1948), Рамис Исмаилов (Черноморец), Иван Анастасов (Ботев Пд), Виктор Георгиев (Карнобат) и Борислав Петков (Созопол). Имаше реален интерес към още двама футбoлисти от градския съперник Черноморец, но предпочетоха да останат в Нефтохимик. Изградихме добър колектив, момчетата вярват в това, което правим. Обичам да работя с млади футболисти, засега нещата се получават. 

Вече повече от 2 години съм начело на мъжкия отбор. Започнахме от нулата. Още в началото казах, че искам да създадем собствени кадри. Целта е да обучаваме младите и да трупат самочувствие в мъжкия футбол. В Нефтохимик вярваме на младите. У нас наблюдаваме как млад играч като допусне грешка, след това го забравят. Някои даже решават да се откажат. Докато при нас не е така, вярвам в момчетата ми, по-търпелив съм и зная, че ще ми се отблагодарят за гласуваното доверие. Трудно е, но се справяме. Всички се опитваме да направим нова визия, искаме да бъдем полезни на българския футбол. Шестте трансфера на наши играчи в по-горни групи са ясен показател за работата ни, това е престиж за Нефтохимик.

Идеята е да се класираме в Трета лига, за да има още по-тежки мачове, което да спомага за развитието на младите. Докато аз съм треньор, визията на Нефтохимик ще е с млади момчета от Бургас. Лошото е, че някои се оказват от футбола на по 17-18 години. Целта ни е да им даваше шанс, да ги развиваме и да продължават напред. Искаме да сме полезни на българския футбол. Имаме много привърженици и ще е добре Нефтохимик да набира сила. 

- Радвахте се на мощна подкрепа в областния финал за Купата на България срещу Черноморец, но загубихте с 0:3. Много ли изоставате спрямо градския си съперник?
- Атестатът за това, което правим в Нефтохимик, беше невероятната подкрепа на привържениците, която получихме срещу Черноморец. Вярват в пътя, който сме поели. За моите момчета беше грандиозно да играят при такава атмосфера. Срещу Черноморец ни липваха основните играчи, което се оказа ключово. Заложих на момче, което е родено 2007 г., както и на петима от набор 2006. Имаше го напрежението у тях, все пак говорим за млади играчи. Черноморец е опитен отбор, със сериозен спонсор. Изпаднаха от Втора лига и са напът да се върнат отново, което е добре за Бургас. Надявам се ние този сезон да се класираме в Трета лига, а през следващия - във Втора лига. 

- Осъществихте доста любопитен трансфер в посока Италия. Как се стигна до преминаването на талантливия 16-годишен вратар Андрей Кръстев в Сампдория?
- Радваме се за Андрей и му пожелаваме много успехи. Голямата заслуга да се случат нещата е на треньора на вратарите ни Боян Андонов. Изключително повлия това, че включих Андрей в мъжкия отбор, когато беше само на 13 години. На тази крехка възраст участва в мачове в мъжкия футбол, отрази му се положително. След силните си изяви на тази крехка възраст беше поканен на проби в Сампдория, изкара ги успешно и подписа договор. Той е амбициозно момче и вярваме, че ще постигне успехи. Когато имаш цели и мечти, и имаш куража да ги преследваш, в един момент те се сбъдват. Знаете, че Андрей е от футболно семейство. Брат му Димо Кръстев е собственост на Фиорентина, а сега е под наем в Тернана. Баща им е Николай Кръстев - бивш защитник на Нефтохимик и Черноморец.

- Знае, че сте треньор и в школата. Трудно ли съвместявате двете длъжности?
- Не е проблем за мен да водя и двата отбора. Основен треньор съм и на родените 2014 г. По цял ден съм на терена, страшно много искам да се развивам. Имам амбиции да вървя нагоре. Преследвам целта си само и единствено с всеотдайна работа. Много искам да развивам младите ни таланти, в Бургас определено има доста качествени момчета за футбола.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ