Гардът на Чикаго Булс Дерик Роуз официално бе обявен от НБА за MVP (най-полезен играч) в редовния сезон. 22-годишният баскетболист стана най-младият притежател на това отличие в историята на асоциацията. Той получи 113 първи места в анкетата между 121 водещи спортни журналисти в САЩ и така набра актив от 1182 точки.

На второ място остана центърът на Орландо Меджик Дуайт Хауърд със 643 точки. Третото място пък бе отредено на носителя на трофея за 2009 и 2010 години Леброн Джеймс с 522 точки. Коби Брайънт зае четвъртото място с 428 точки, а пети е Кевин Дюрант от Оклахома Сити Тъндър.

Роуз се превърна във втория играч на "Биковете" в историята, който печели приза след легедарния Майкъл Джордан. Настоящит лидер на Чикаго заслужи отличието след страхотен сезон, в който правеше по 25 точки, 6,8 асистенции и 4,7 борби средно на мач.

"Не мога да стъпя на малкия пръст на Джордан. В момента съм толкова далеч от неговите успехи. Много бих се радвал да стигна до подобни постижения. Това беше съвсем различен отбор, друга ера в баскетбола", сподели Роуз,

Със своите 4,1 борби средно на мач Дерик Роуз стана едва седмият играч в историята на НБА, който в един сезон прави най-малко по 25 точки, 7,5 асистенции и 4 овладени топки средно на среща, нареждайки се до Майкъл Джордан, Оскар Робъртсън, Джери Уест, Лари Бърд, Дуейн Уейд и Леброн Джеймс. /БЛИЦ