ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Във втората част на подкаста известният футболен фен Христо Христов - Чичо Граф, отново бе колоритен, забавен и пълен с интересни истории пред камерата на БЛИЦ Live.

В началото на разговора ни настоящият уредник на музея на ЦСКА връща лентата назад през далечната 1979 година, когато пътува от Москва до Тбилиси през Ростов на Дон, за да гледа на живо любимия си Ливърпул. Чичо Граф прави лека далавера с билета си и печели над 100 рубли, като го препродава четири пъти. А 100 рубли са доста пари за времето.
 
„Това не е аванта, не е печалба, не е далавера, това е емоция“, контрира Христо Христов.

След това минаваме на тема музика: Много пътувания из България и света, за да гледа десетки концерти. Само на AC/DC е бил на 11 концерта, един в България, един в Европа и цели 9 в Щатите!

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)



Попадал е във фермата на Металика в САЩ, качвал се е в автомобил на Скорпионс и е пил бира с двете легенди на немската група - Рудолф Шенкер и Клаус Майне.

Разказва с подробности как е изорал Америка! Бил е в музея на НАСА. Разговорът ни даже отива до експедициите от Аполо 11 до Аполо 17, когато 12 американци стъпват на Луната.

От 28:41 минута започва разговорът ни на тема историята на футболен клуб АС 23 и връзката му с ЦСКА. Някои твърдят, че такава няма, което дразни Чичо Граф: „Кои са тези хора, дай ги поименно. Ами щом няма имена, значи това са приказки от Женския пазар „Кирков“, отсича уредникът на музея на ЦСКА.   

Бившите шефове на ЦСКА имат документ за връзката  между „червените“ и АС 23. Това са Димитър Борисов и Иво Христов, известни като Титаните или Гърнетата.

Графа скача и на реакцията как може у нас да е имало турнир за Купата на Съветската армия.

„В един известен френски ресторант в Париж са влизали само двама души от Източна Европа. Единият е Никита Хрушчов, а другият – Пиер Жеков (поставя ударението на последната гласна)“, разказва запалено Чичо Граф в  53:25 минута

От 54:17 минута разговорът ни преминава на темата, свързана с музея на ЦСКА.

„Той е сърцето на ЦСКА. Там е съхранено всичко“, категоричен е уредникът.

Христо Христов отговоря на следните любопитни въпроси, които вълнуват всички фенове на отбора. Докато върви реконструкцията на „Армията“, какво ще се случи с купите, трофеите и артефактите. Къде са те сега? Къде са съхранявани?  Ще бъдат ли преместени на националния стадион „Васил Левски“? Всички или част от тях?

Графа разкрива, че предстои изработката на реплики на важните купи, които липсват. В Чехия с бохемско стъкло или в Турция, но предстои реставрация на някои ценни трофеи.

„През 2004 година БФС клекна пред ВИС 2 заради шампионския трофей на Локо Пловдив“, категоричен е Чичо Граф.  

„2005 година шампионската купа на ЦСКА беше оскубана от фенове при тържествата. Сега обаче знаем къде са двете дръжки. Намерихме в кого са. Те сами се обадиха. Ще върнат дръжките и ще ги заварим върху трофея, когато бъде открит новият музей на новия стадион. Трети човек държи при баба си в някакъв скрин трети елемент от изпотрошената титла от 2005 година.

Събираме пари за реставриране на някои трофеи. Има отворена сметка. Техническият университет ни помага без пари за реставрацията. Великденската купа, Коледната купа“, добавя Графа.  

Христо Христов има чудесна идея на националния стадион да се поставят четири възпоменателни плочи, свързани с историята на ЦСКА, клубния ни футбол и героите от САЩ 94.  

Както и пета плоча, която да бъде поставена в една от метростанциите на София.

За финал Чичо Граф пак леко се шегува със сините си приятели за едни не 100, а повече метра… Вместо 100 били 293 метра.

Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Oператор: Калоян БАЛАБАНОВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ
Снимки: Георги КОЛЕВ