ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Едно момче, родом от Велинград, влезе с гръм и трясък на спортната сцена. Навършващият след дни 18 години Петър Мицин е под светлината на прожекторите, след като постигна бележити успехи на европейското първенство по плуване за юноши в Белград - три златни медала от три възможни и световен рекорд на 400 метра свободен стил с време 3:44.31 минути! 

Пред камерата на БЛИЦ Live големият талант говори за успехите заедно с треньора си Николай Вакареев, както и по други теми. Мицин направи и сензационно признание как е бил спрял с плуването и се е насочил към ските, но впоследствие се завръща в басейна.

"Еуфорията отмина. Наистина съм доволен от резултатите. Изобщо нямах очаквания за световен рекорд. Исках да покрия норматив за Олимпиадата в Париж и добри представяния", обясни Мицин.

"Пепи постигна успехите си благодарение на неговия труд, неговата работа, на неговия талант най-вече и готовността и желанието му за победа. В последните 3-4 месеца участвахме в няколко турнира - в Одрин (Турция), в Кипър на Мултинейшън турнир, както и Купата на кмета в Бургас. В трите състезания подобряваше националните рекорди и на трите дисциплини и се доближаваше до върховите постижения в неговата възраст. Съответно отидохме на Европейското първенство в Белград със силни времена - на едната дисциплина Пепи беше първи в европейската ранглиста, на другата - трети. Така че вече имахме самочувствието, че отиваме на първенството с готовност да се представим добре", каза треньорът му Николай Вакареев.

Кои са основните конкуренти на Мицин и гледат ли те вече на него с по-друго око? (2:12 минута)

"На предстоящото европейско първенство до 23 години в Дъблин ще се състезавам на 200 и 400 метра свободен стил. Нямам големи очаквания, колкото да се представя добре, да се доближа до личните ми резултати и да направя хубави класирания", коментира талантът. (3:00 минута)

Пепи обясни защо не участва на завършилото преди дни във Фукуока (Япония) световното първенство за мъже и жени? (3:48 минута)

"Съсредоточен съм в тренировките и не обръщам внимание на нещата, които стават покрай мен", продължи Мицин. (4:15 минута)

"Сега се радвам на по-особено внимание. Тези моменти не са за изпускане", добави велинградчанинът. (4:33 минута)

На кого посвещава успехите си? (4:45 минута)

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Треньорът му Николай Вакареев обясни от колко време работи с Мицин и каква е тайната на успеха - "Петър Мицин е от три години с мен. Преди това е тренирал и живял във Велинград. По една нелепа случайност неговата треньорка, която е моя бивша колежка и много добра приятелка, работеше в нашия клуб 15 години - Йорданка Пенина, Бог да я прости. Тя вече го беше изградила на ниво, Пепи вече беше републикански шампион за деца, за юноши младша. Добре научен технически да плува, подготвен, аз само доразвих качествата му. Желанието му за работа е огромно, полага невероятен труд. Никога не е казал в тренировка "не мога, няма да го направя". Не се скатава. Дори има моменти, когато аз го възпирам. В желанието си да постига много се натоварва малко повече. В тези три години заедно създадохме добър екип и взаимоотношения, работата ни върви без проблеми. Важното е да е здрав и да преследваме по-големите цели. До края на годината имаме две големи състезания - предстоящото Европейско в Дъблин до 23 години и световното първенство за юноши до 18 години в Израел (4-9 септември), към което основно сме се концентрирали, защото е за неговата възраст. Ще се стараем и ще направим всичко възможно да се представи много добре" (5:12 минута)

Мицин има покрити три норматива за Олимпиадата, а реално ли е да говорим за спечелването на медал от Париж догодина? (7:48 минута)

"Има бум на резултати, излизат нови звезди", добави треньорът Вакареев. (9:07 минута)

"Да, вече се чувствам мъж, според резултатите, които показвам и не само", коментира Мицин и разказа за шофьорските курсове и дали вече има личен автомобил. (9:55 минута)

Какви награди получи след фурора в Белград? (10:27 минута)

"Нещата в Сандански са чудесни. От всички басейни, в които плувам, този там ми е любим. Водата е минерална, басейнът е открит, с чудесен въздух. Там се чувствам най-добре", каза Мицин. (11:45 минута)

"Обръщанията са ми предимство, както и подводната част. Стартът обаче не чак толкова, занапред това трябва да оправим, има доста да работим", подчерта плувецът. (12:05 минута)

"Стартът му куца, но пък за сметка на това е изключително добър в подводната част - при обръщанията по време на дистанцията, това е предимството му", обясни Вакареев. (12:33 минута)

Световният рекордьор каза колко вдига на лежанка (13:48 минута)

Как протичат тренировките му и по колко километра плува ежедневно? (16:10 минута) 

"Да, засичал съм си колко време издържам под вода - към 2 минути. Просто от любопитство съм засичал", каза още Мицин. (17:30 минута) 

"Имам дарба, може би гъвкавостта и както господинът - съм издръжлив. Явно съм наследил от родителите ми, които са бивши спортисти. Майка ми е тренирала лека атлетика, а баща ми и ски-бягане", каза Пепи. (18:00 минута)

"В родния ми Велинград започнах с плуването, но след време спрях и започнах със ските. Бях ученик тогава, и още съм, догодина завършвам. Усетих обаче, че ските не е моето и се върнах обратно в басейна", разказа Мицин. (18:20 минута)

"Имам по-малка сестра, която също тренира плуване в нашия отбор Вихрен (Сандански). Представя се добре. Тя плува съчетано, делфин, кроук също. Делфинът много добре го плува като техника, това е мнението ми. Има още много да учи. Сестра ми се надъхва от нещата, които правя и това е най-хубавото за мен. Ще се радвам, ако надмине успехите ми", каза талантът. (19:35 минута)

"Не можех да повярвам първоначално. Една сутрин се събудих и един приятел ми писа, разказвайки ми какво се е случило. Помислих, че това не е реално, но после и майка ми като ми каза, бях наистина шокиран", отсече Мицин, коментирайки огромната трагедия с бившата му треньорка Йорданка Пенина, която беше открита мъртва в дома си във Велинград заедно с мъжа си и сина им през април 2020 г. (20:19 минута) 

Кои са любимите плувци на Мицин? (22:48 минута)

Талантът е достигал чак до Австралия, а кои други държави е посещавал? (23:37 минута)

"Не ми остава много време за прибирания в родния Велинград. След европейското първенство в Белград бяхме на лагер в Турция, още не съм бил на море това лято. Преди Световното в Израел ще бъдем две седмици на лагер в Кранево, това ще е морето ми тази година", добави Мицин. (24:10 минута)

"Справям се добре в училище, но математиката ми е трудна още от малък", отбеляза талантът. (25:08 минута)

"Вече съм спечелил около стотина медала, повечето са в Сандански, другите във Велинград", добави Мицин. (26:00 минута)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ