Петър Мицин е новият европейски шампион в плуването на 200 метра свободен стил за юноши. 17-годишният състезател от Велинград триумфира на първенството в Белград с нов национален рекорд за мъже и покрит норматив “Б” за участие на олимпийските игри в Париж през 2024 г. 

Мицин финишира за 1:46.50 мин., като изпревари с 1.26 сек. завършилия на втора позиция Алесандро Рагаини от Италия. 

Трети се нареди германецът Ярно Бешнит с време 1:49.10 мин. Петър Мицин, който е възпитаник на треньора Николай Вакареев, а вече трета година е и на централизирана подготовка, не остави съмнение за превъзходството си в басейна. 

17-годишният велинградчанин взе лидерската позиция в средата на дистанцията и до финала увеличаваше своя аванс пред конкурентите за първото място. Времето му беше с близо секунда по-добро от досегашното върхово за България в дисциплината, което даде в сериите във вторник. 

Преди дни Мицин спечели титлата и на 200 метра бътерфлай на държавното първенство, където победи Антъни Иванов.

Тея Николова се класира на седмо място във финала на 50 метра бруст при девойките в Белград. Николова финишира за 31.99 сек. Шампионка стана естонката Енели Йефимова с резултат 30.33 сек. Втора остана Каролина Пиешович от Полша, а бронза заслужи Оливия Клинт Ипса от Швеция.