"Жив съм, здрав съм, всичко е наред след толкова травми! Нищо не може да ме спре!". Това коментира пред камерата на БЛИЦ Live футболистът на Миньор (Перник) Божидар Чуканов, който е с високо вдигната глава и нито за миг не пада духом, въпреки огромните трудности, през които е принуден да премине.

В продължение на 4 години юношата на ЦСКА лекува коляното на десния крак, като са му извършени не една или две операции, а цели 9! 

24-годишният софиянец вече е напълно здрав и отново прави това, което най-добре умее - да играе футбол. И то с успех, след като бе с основна заслуга за класирането на Миньор (Перник) във Втора лига. Божо е амбициран да гради кариера и един ден да играе за първия отбор на ЦСКА.

"Аз най-добре зная какво е да носиш червената фланелка", коментира Чуканов, който през 2015 година блесна с 2 гола за юношите на "армейците" при победата им с 4:2 срещу Ливърпул на турнир във Велико Търново.

 При гостуването в БЛИЦ Live Божо говори в подробности за операциите и трудностите, с които се сблъсква: 

"Жив съм, здрав съм, всичко е наред след толкова травми. Готов съм да постигам целите си. Проблемите с коляното на десния ми крак започнаха, когато бях на 17 години - девет операции в рамките на 4 г. Вече всичко е в миналото. Тежко е, но това ме направи по-силен", каза Чуканов.

Кошмарът му започва на 21 март 2017 г. на мач в Панагюрище. Meсеци след това стажанти в Медицинския университет объркват нещата, налага се ЦСКА да изпрати Божо в Германия (1:30 мин.)

"Д-р Иван Василев и целият му екип в "Евровита" направиха така, че отново да мога да ходя и да играя. Много съм им благодарен, че съм здрав. Благодаря и на физиотерапевта ми Боби Крумов и на линия ми треньор Алекс Михалев" (3:36 мин.)

С усмивка казва, че са му направени общо 9 операции. "Минало е, здрав съм, което е най-важното. Искам да бъда пример за малките, които искат да се развиват, макар и да имат трудности в живота. Имаше моменти, когато се чудих какво става, какво толкова лошо съм направил, че на мен да ми се връща лошо? Аз съм супер вярващ човек и тези неща ги изживявам супер много. Зная, че когато някой е направил лошо - му се връща. Но аз съм толкова добър човек, винаги мисля доброто на всеки, никога не съм тръгвал с лоши намерения към някой. И в следващия момент ми се случват тези неща и почнах да се запитвам какво съм направил, къде е грешката? Животът явно е искал по някакъв начин да ми покаже нещо, да ме научи и направи по-силен", коментира футболистът на Миньор (Перник) (4:20 мин.)

"Не лъжа! Наистина никога не ми е минавало през ума да се откажа. Мотивацията, която ми е давала силата да продължавам са родителите ми. Искам да се развивам и един ден да се завърна на "Българска армия". От малък мечтая да играя за първия отбор на ЦСКА. Минах през школата, зная какво е да носиш червената фланелка. Девет години бях капитан", разказа Чуканов. (5:50 мин.)

Майка му симпатизира на Левски, но го записва в ЦСКА. Как започна приказката на Чуканов при "армейците"? (6:30 мин.)

Как Мартин Петров се пошегувал с Божо? (7:20 мин.)

"В България на много малко места те оценяват", коментира още футболистът. (8:50 мин.)

"Когато бях на 15 години, бяхме на турнир във Велико Търново, Ливърпул също участва. Победихме ги с 4:2, аз вкарах два гола", разказа Чуканов (9:30 мин.)

Докато пътува в автобус 204 след училище получава обаждане и... (9:50 мин.)

Кара пробен период в Ливърпул, когато е на 14 години. Симпатизира обаче не на "мърсисайдци", а на Реал (Мадрид) (13:00 мин.)

"Трябва да се бориш с трудностите. Не съм падал духом. Колкото и тежко да ми е било, винаги съм си казвал, че след всяко зло идва добро" (16:37 мин.)

"С приятелката ми Мартина сме от една година. Тя е най-хубавото нещо от всичко, което ми се е случвало до момента. Подкрепя ме в трудните моменти, винаги ми помага. Обичам я страшно много. Родителите ми изключително много са ми помагали. Искам един ден да си постигна целите и да им върна всичко, което са правили за мен", каза Чуканов. (19:10 мин.)

Стаята му продължава да е облепена в плакати на любимия му ЦСКА, там е закачена и фланелката, с която вкарва двата гола във вратата на Ливърпул (20:00 мин.)

"Ти не си човек!", казват му съотборници, след като научават истортията му. (21:00 мин.)

"Сега съм 74 килограма. Когато скъсах връзките на коляното, след операцията станах 62 кг. Бях в ужасно състояние. Кракът ми беше като солета" (23:00 мин.)

"Благодарен съм от сърце и душа на Гриша Ганчев, Данаил Ганчев, Трифон Попов и Стойчо Стоилов, те ми поеха всичките операции, цялото възстановяване, което възлиза на близо 60 хиляди лева за четирите години. Ако не бяха те, сега нямаше да играя футбол, тъй като родителите ми нямаше откъде да изкарат такива пари" (23:15 мин.)

"Нищо не може да ме спре! След като преминах през всички тези травми и операции, възстанових се и отново играя, няма нещо, което да ме спре", добави Чуканов. (24:00 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ