Шведът Андре Мюрер спечели първата си олимпийска титла. Той триумфира в слалома от алпийските ски при мъжете в Пьонгчанг 2018.

Мюрер беше втори след първия манш, но в крайна сметка грабна златото с общо време 1:38,99 минути. Лидерът от първия манш Хенрик Кристоферсен (Норвегия) не завърши второто си спускане по трасето.

Слаломът е коронната дисциплина на 35-годишния Мюрер, който през 2012 година взе и малкия Кристален глобус в техничния стил. Той има и олимпийски бронз в слалома от Ванкувър 2010. През кариерата си е спечелил осем победи в Световната купа, като седем от тях са на слалом и една на паралелен слалом.

Със среброто се окичи швейцарецът Рамон Ценхаузерн, който беше девети след първия манш. Той направи силно второ спускане и в крайна сметка изостана на 0,34 секунди зад Андре Мюрер. Бронзът взе австриецът Михаел Мат, изостанал на 0,67 секунди. Той беше 12-и след първия манш.

Както е известно, българските представители в дисциплината Алберт Попов и Камен Златков не завършиха първия манш и отпаднаха рано от надпреварата.