Участието на КНДР на олимпийските игри в Пьонгчанг предизвика интерес още от момента, когато стана ясно, че МОК дава уайлдкард за около 20 спортисти от страната. Още по-любопитно стана, когато беше обявено, че в женския хокеен турнир ще участва обединен отбор на двете корейски държави – Южна и Северна Корея.

От началото на Олимпиадата обаче други представители на изключително изолираната азиатска държава предизвикват истинска сензация в Пьонгчанг. Това е групата от мажоретки, изпратена от севернокорейския лидер Ким Чен Ун в подкрепа на спортистите от страната. Азиатките вече са наричани от западните медии „Армията от красавици“.

Близо 230 корейки подкрепя своите по колоритен начин, който няма нищо общо с традиционните на запад представи за мажоретки. Жителките на КНДР пеят популярни песни от родината си, носят маски на великия си водач Ким Ир Сен (дядото на Ким Чен Ун).

Красавиците спретнаха истинско шоу по време на състезанията по бързо пързаляне с кънки. Друга част от групата пък беше в залата по хокей на лед. Мажоретките от КНДР са дирижирани от своята лидерка, която им подава сигнали като диригент кога да развяват знамената и кои песни да пеят.

Снимки: Getty Images / Guliver