Норвежката Марит Бьорген спечели последното олимпийско злато от Пьонгчанг 2018. Тя триумфира в състезанието на 30 км класически стил в ски-бягането, което беше последно в програмата на XXIII зимни олимпийски игри. Остана само закриването Олимпиадата, което ще започне в 13:00 часа българско време.

Така 37-годишната Бьорген вече има 15 олимпийски отличия през кариерата си (8 златни, 4 сребърни и 3 бронзови). Това е рекорд в историята на зимните олимпийски игри. Втори в класацията е легендарният биатлонист Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) с 13. Трети е техният сънародник Бьорн Дели (ски-бягане) с 12. Рекордът по най-много олимпийски медали се държи от рускинята Лариса Латинина с 18 в гимнастиката.

С осмото си злато Марит Бьорген изравни пореден рекорд на зимните олимпиади. Тя се нареди до Бьорндален и Дели, които също имат по осем златни медала от зимни олимпийски игри.

В изтощителните 30 км свободен стил в Пьонгчанг норвежката ветеранка финишира за 1:22:17,6 часа. Тя не остави никакви шансове на конкуренцията. Второ място зае Криста Пармакоски от Финландия, която изостана на 1:49,5 минути. Шведката Стина Нилсон спечели битката с Ингвид Флугстад Йостберг (Норветия) в спора за бронзовото отличие.