Коментари на бронзовия медалист на 1500 метра в шорттрека Семьон Елистратов от Олимпийските спортисти на Русия ще бъдат разследвани от МОК. Счита се, че думите на 27-годишния спортист след финала на дисциплината може да са нарушили правилата за поведението.

Елистратов посвети медала си на наказаните руснаци, които не бяха допуснати до участие на Пьонгчанг 2018 заради подкрепяната от държавата руска система за допингиране в спорта по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Той нарече наказанието „сурово и несправедливо“.

„Имаме програма, която следи за поведението на Олимпийските спортисти от Русия и след края на Пьонгчанг 2018 ще проверим действията на всеки един. Тогава ще решаваме дали е нарушена не само буквата на правилника, но и духа на законите. В момента събираме информация и след края на олимпийските игри ще вземем решение“, коментира говорителят на МОК Марк Адамс.

Както е известно, Русия има забрана да участва на олимпийските игри като самостоятелен отбор. 169 атлети от страната обаче получиха шанс да участват като неутрални спортисти под олимпийски флаг и без химн. Те нямат право да използват и носят елементи с цветовете на знамето и герба на Русия и лого на местна федерация.