Руското семейство Александър Крушелницки и Анастасия Бризгалова ще върнат бронзовите си медали от олимпийските игри в Пьонгчанг, които спечелиха в състезанието по кърлинг за смесени отбори. Причината е, че Крушелницки даде положителна допинг проба за мелдоний. Очаква се руснакът да бъде отстранен от спорта за период от две години.

Руснакът призна за употребата за нарушение на антидопинговите правила и отказа да се яви на изслушване пред Спортния арбитражен съд. Очаква се съдът да се произнесе до края на деня по случая.

„Дори и съдът да се произнесе за отнемането на медалите, ние не можем да отречем, че в пробата на нашия спортист има забраненото вещество мелдоний. Вече подписахме заявление, че такова действително е открито. Медалите ще трябва да се върнат“, заяви Валентина Паринова – говорител на Руската федерация по кърлинг.

Така бронзовите медали ще отидат за норвежците Кристин Скалсиен и Магнус Недреготен, които в малкия финал на олимипийските игри загубиха с 4:8 от руската двойка.

Както е известно, руските спортисти участват в Пьонгчанг 2018 като независими, тъй като местният олимпийски комитет е лишен от членство в МОК и голяма част от елитните спортисти на страната получиха забрана за участие на Олимпиадата заради минали нарушение на антидопинговите правила.