Международният олимпийски комитет проведе многочасово заседание и преговори, след които беше взето решение на олимпийските спортисти от Русия да бъде забранено да участват на церемонията по закриването на Пьонгчанг 2018 под собствения си национален флаг. Имаше сериозни очаквания, че руският трикольор ще бъде развят в края на Олимпиадата.

Както е известно, на руснаците беше забранено да развеят знамето си и на церемонията по откриването на олимпийските игри. Тогава те дефилираха под олимпийския флаг. Голяма част от руските спортисти получиха забрана от МОК да участват на Олимпиадата. Допуснатите до състезанията спортисти трябваше да се състезават под името Олимипйски спортисти от Русия, а по екипите им да не присъства руското знаме. Всичко това е свързано с отстраняването от МОК на Руския олимпийски комитет заради съществуващата в страната система за допингиране на елитни спортисти, която е била под протекцията на държавата.

На днешното си заседие МОК взе решение и за скорошно гласуване за възстановяването на Руския олимпийски комитет. Това ще стане след доклада на Никол Хеверц – шеф на комисията, която следи за действията на Русия по изпълнение на изискванията на Изпълкома на Международния олимпийски комитет.

„Изпълкомът още не е взел решение за Руския олимпийски комитет. Проведохме консултация и решихме да организираме обсъждане на следващата си сесия. Никол Хеверц ще направи доклад, ние ще го коментираме и след това ще излезем с решение“, разкри президентът на МОК Томас Бах.