Владимир Зографски преодоля квалификациите на малката шанца на олимпийския турнир по ски-скок в Пьонгчанг. Българинът завърши 17-и в пресявките със 118.8 точки след опит от 98.5 метра. Така той си осигури място в първия кръг на основното състезание, което ще се проведе в събота (10 февруари) от 14:35 часа българското време. Финалът ще започне час по-късно.

"В сравнение с пробния ми скок преди квалификацията, този беше доста по-добър", коментира с усмивка класирането си за олимпийския финал на малка шанца Зографски пред фейсбук страницата на БФСки.

"Все още съм малко непостоянен. Да се надявам, че в събота, когато е финалът, ще бъде един от нашите щастливи дни. За финала ще ми трябва малко повече спокойствие и концентрация в детайлите специално при отскока. В последните 3 метра преди отскачането от трамплина съм доста изнервен. Опитвам се да използвам доста сила и именно там допускам грешки", добави самоковецът, за когото това е втора Олимпиада след Сочи 2014.

"Времето също ми влияе, но тази вечер беше доста "топло" в сравнение с последните два дни. Да се надявам и на финала да е така", каза още Зографски. 

За разлика от прогнозата за квалификацията времето наистина се смили над Владимир Зографски и колегите му. Вместо очакваните около минус 27 градуса температурата беше едва минус 8, но с вятъра се усещаше някъде около минус 15.