Полицията в Рио де Жанейро арестува президента на Бразилския олимпийски комитет и шеф на организационния комитет на Рио 2016 Карлос Артур Нузман по подозрение в корупция. Новината беше разпространена от бразилското издание „Естадао“.

75-годишният функционер е заподозрян за даване на подкупи в размер на 2 милиона долара за избирането на Рио де Жанейро за домакин на олимпийските игри. Арестът му е част от операция „Нечестна игра“, която започна през септември, когато бяха извършени обиски в дома на Нузман и в офисите на Бразилския олимпийски комитет.

Разследването на случая, което е започнало още преди девет месеца, се провежда в Бразилия в сътрудничество с властите на Франция и Антигуа и Барбуда.

Изборът за домакинство на олимпийските игри през 2016 година беше проведен на 2 октомври 2009 година по време на 121-ата сесия на МОК в Копенхаген. Във финалния рунд Рио де Жоанейро печели с 66:32 гласа срещу Мадрид, който пък печели най-много вотове в първия кръг.

В началото на март тази година френският в. „Льо Монд“ обяви, че бразилски бизнесмен, чието име остана неназована, е платил 1,5 милиона долара на сина на тогавашния президент на ИААФ и член на МОК Ламин Диак, за да може баща му да гласува в полза на Рио де Жанейро. Комисията по етика към МОК вече разследва този случай. Самият Диак-младши твърди, че бразилският мегаполис е спечелил гласуването по честен начин.

Както е известно, 31-ите летни олимпийски игри се проведоха в Рио де Жанейро в периода 5-21 август 2016 година. Това беше първата Олимпиада на територията на Южна Америка.