Юсра Мардини записа първата победа за отбора на бежанците на олимпийските игри на Рио 2016. Сирийската плувкиня спечели серията си на 100 метра бътерфлай, но не успя да се класира за полуфиналите на дисциплината на олимпийските игри.

18-годишната Мардини е част от десетчленния отбор на бежанците, който се състезава в Рио де Жанейро под олимпийски флаг. Преди година тя и семейството й бягат от раздираната от войната Сирия. Тогава сирийката плува за живота си, след като се оказва във водата заради повреда на лодката, която е превозва от родината й до гръцкия остров Лесбос.

След 25-дневно пътешествие, което преминава през Ливан, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия тя се установява в Германия. Сирийката, която плува от тригодишна, показа дух и на олимпийските игри в Рио де Жанейро и в своята серия печели с повече от секунда преднина пред втората Ореолува Черебин (Гренада).

Мардини финишира за 1:09,21 минути, което е по-слабо от времето, което й донесе олимпийска квота – 1:08,51. Сирийката обаче беше доволна от представянето си, въпреки че не успя да се класира на полуфиналите, където отидоха плувкините с 16-те най-добри времена от сериите.

„Всичко беше невероятно. Единственото нещо, за което бях мечтала беше участието на олимпийски игри. Чувствах се добре във водата. Доволна съм от представянето си, започва да връщам предишната си форма. Изключително приятно е да се движа сред толкова големи шампиони на Олимпиадата. Тяхната конкуренция е вълнуваща“, коментира Юсра Мардини след серията си.