Бившият пилот от Формула 1 Алесандро Дзанарди спечели трети златен медал от параолимпийски игри. Италианецът доминираше в Рио де Жанейро както и преди четири години в Лондон в бягането по часовник на колоезденето с велосипеди на три колела. 49-годишният параолимпиец се нуждаеше само от 28:36,81 минути за изминаване на 20-километровото трасе, паралелно разположено на плажа Бара. Той е бивш пилот на Джордан, Минарди, Лотус и Уилямс във Формула 1. Италианецът печели само една точка през 1993 година с тима на Лотус в Гран при на Бразилия.

„Това е фантастично. Едно великолепно състезание”, коментира Дзанарди, който утре ще защитава златния си медал отпреди четири години и в общия старт на колезденето с велосипеди на три колела.

Утре ще се навършат и 15 години от ужасната катастрофа, в която Дзанарди загуби краката си на пистата „Лаузицринг” в Германия. Тогава е и най-успешното състезание на Дзанарди в моторните спортове до този момент при завръщането му в CART. Той стартира от дъното на колоната, но си пробива път до първата позиция. Малко преди финала той прави последното си спиране в бокса и се връща на пистата, а секунди след излизането на трасето колата му се завърта и в нея се забива болидът на Алекс Талиани. Вследствие на силния удар колата на Дзанарди се разпада на две, а той губи и двата си крака. Животът на италианеца е спасен от бързите реакции на медицинския екип на пистата, след като е и транспортиран с хеликоптер в болница в Берлин. При пристигането му в болницата Дзанарди е загубил толкова много кръв, че лекарите са скептични за спасението му. В битката за живота си Дзанарди претърпява 3-часова операция, а след това дълго възстановяване.