България получава допълнителна квота за Параолимпиадата в Рио де Жанейро. Към шестимата спортисти, които ще ни представят в Рио, ще се присъедини Иванка Колева.

„Иванка Колева е покрила олимпийски норматив и е пета в световната ранглиста в тласкането на гюле", уточни пред "Стандарт" треньорът й професор Стефан Стойков.

До получаването на допълнителна квота се стигна, след като Спортният арбитражен съд потвърди забраната на руски спортисти да участват в Параолимпиадата в Рио. Така Русия загуби 267 квоти, които Международният параолимпийски комитет реши да преразпредели сред другите държави. По силата на това решение България получава една женска параолимпийска квота.

Иванка Колева е олимпийски шампион в тласкането на гюле от Сидни 2000 г. За нея това ще е седмо участие на Параолимпийски игри. В Рио тя ще се състезава в тласкането на гюле и мятането на диск.

В Рио българските параолимпийци ще мерят сили в три спорта. В тениса на маса ще ни представя Денислав Коджабашев, а в спортната стрелба Милена Тодорова. Световният шампион Ружди Ружди ще се състезава в тласкането на гюле и мятането на диск. Бронзовата ни медалистка от Пекин 2008 г. Даниела Тодорова ще мери сили в хвърлянето на копие. Християн Стоянов, за когото Параолимпиадата е дебют, ще се съревновава в бягането на 1500 м. Бронзовият ни медалист от Лондон 2012 г. Радослав Златанов в дългия скок на тази Параолимпиада ще се състезава в спринта на 100 м.

Българската делегация заминава за Рио на 30 август. Параолимпийските игри започват на 7 септември и ще продължат до 18 септември.