Олимпиадата в Рио де Жанейро бе официално открита. Тази нощ в 02:00 часа започна бляскавата церемония, която продължи над три часа и приключи буквално часове. Танци, светлини, фойерверки и шоу завладяха милиарди зрители по света и присъстващите на стадион "Маракана".

Голямата тайна на домакините кой ще запали огъня бе разбулена малко преди началото. Легендата Пеле отказа да запали огъня и така тази чест получи маратонецът Вандерлей Кордейро де Лима. Роденият през 1969 година бивш състезател е със статут на легенда в родината си. Той се превръща в герой на Олимпиадата в Атина през 2004 година, когато е на метри от златото в маратона но... Преди финала е атакуван от ирландски свещеник - Нийл Хоран, който го спира към шампионския медал. Гръцки фен помага на бразилеца да се изправи на крака и да се върне към състезанието, но губи 15-20 секунди заради инцидента.

В крайна сметка Кордейро де Лима завършва трети, а след това е удостоен с орден "Пиер де Кубертен" за спортсменство. Избран е и за спортист №1 на Бразилия за 2004 година. По време на церемонията на откриването легендарният тенисист Густаво Куертен внесе огъня на стадиона, след което Де Лима запали голям съд, който се издигна до специално изработена спирала, която ще отразява пламъка до края на Игрите.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Ето какво се случи на Олимпиадата в Атина през 2004 година

Ето кадри от внасянето на олимпийския огън и запалването му на Олимпиадата в Рио де Жанейро