Европейският шампион и световен вицешампион на едноместен каяк Мирослав Кирчев е напълно готов да влезе в надпреварата за медалите на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Това стана ясно днес в Пресклуб “България” от думите на треньорката му Ева Пашева. Състезателят и наставничката заминават утре вечер за Рио де Жанейро, а на 15 август голямата ни надежда в каяка ще започне участието си. На следващия ден са финалите.

Треньорката се надява Кирчев с лекота да влезе сред първите пет на финал “А”. От преките му конкуренти, единствено португалецът Пимента се откроява, но това не означава, че той е непреодолим претендент за златото, подчерта специалистката. Всички в Топ 10 са равностойни и всеки може да стане шампион, включително Кирчев, обобщи тя. На 17 август Пашева ще отпразнува рождения си ден и си мечтае да има най-хубавия подарък на света – медал от Мирослав.  

След Европейското тази година треньорката е насочила заниманията към поправяне на грешките. "Беше бавен на старта и имаше тесен хват на греблото, което създава повече напрежение", описа Пашева слабостите на своя ученик.

Всички недостатъци вече са отстранени. От началото на годината Мирослав Кирчев е навъртял с лодката 4500 км.

На Европейското той се класира шести в олимпийската дисциплина 1000 метра, но причината да не е сред медалистите са някои проблеми във физическото възстановяване, каза още треньорката.

Мирослав се похвали с нова лодка, но тъй като още не я е изпробвал, в Рио ще стартира в нея, в случай че му е удобна. Състезателят е благодарен на своята треньорка, че го научила по време на гонките да концентрира вниманието си изцяло върху себе си, без да се интересува от силата на конкурентите.

Изпълнителният директор на родната федерация по кану каяк Евелина Петрова пожела на Мирослав да върне на този спорт златната олимпийска слава на България от близкото минало.