Китайската плувкиня Чън Сини е втората състезателка, хваната с допинг на олимпийските игри в Рио де Жанейро след българската лекоатлетка Силвия Дънекова.

Според китайската агенция "Синхуа" 18-годишната плувкиня е дала положителна проба на 7 август след участието си във финала на 100 метра бътерфлай. Тя беше много близо до медалите, но завърши четвърта с девет стотни изоставане от третата позиция.

Чън трябваше да участва във втората си дисциплина в Рио - 50 метра свободен стил, но е спряна от участие, след като в допинг пробата й е открит диуретика хидрохлортиазид.

Хидрохлортиазидът се употребява в спорта като маскиращ агент. Субстанцията е забранена, тъй като може да се използва за стимулиране на загуба на теглото и да прикрие присъствието на други вещества чрез разреждане на урината.

"Ако твърдението е вярно, ще приложим всички разпоредби на борбата с допинга и ще защитим интересите на спорта в съответствие със закона", заявиха от китайската федерация по плуване.

"Федерацията категорично се противопоставя на използването на забранени вещества, активно ще съдейства при разследването на съда в Лозана и ще уважи неговото окончателно решение", се казва още в изявлението на федерацията.