Докато българските спортисти редуват провали на олимпийските игри в Рио де Жанейро, други страни получиха своите спортни герои. Така например Виетнам сложи край на 64-годишното си чакане за първи олимпийски златен медал. Спечели го 41-годишният Хоанг Суан Вин, след като още в първия ден на състезанията триумфира в стрелбата с пистолет от 10 метра. Три дни по-късно взе и сребро в стрелбата от 50 метра. В понеделник Хоанг беше посрещнат в родината си от стотици фенове, сред които и министри от правителството.

„Напълно съм шокиран! Не очаквах да видя такава голяма тълпа от хора на летището. Спечелването на златен и сребърен медали от олимпийските игри надхвърли очакванията ми. Предстои ми още много дълъг път и много международни състезания за печелене“, сподели двукратният медалист на летището в Ханой.

Хоанг Ксуан Винх е роден на 6 октомври 1974 г. в малкия град Сон Тай от провинция Ханой. Започва да се занимава задълбочено със стрелба на 25-годишна възраст, след като става известен като най-точния стрелец в своето военно подразделение. 17-години по-късно настоящият полковник от виетнамската армия влезе в историята на родината си.

Историите за аматьори, които стават професионални спортисти, не са рядкост във Виетнам. Въпреки трудностите, с които се сблъсква, Хоанг Ксуанг Винх записа успехи, които никой от сънародниците му не е постигал.

През 2000-ата, само година след началото на професионалните си занимания със стрелба, той печели националното първенство на Виетнам с държавен рекорд. На следващата година взима златен медал от провеждащите се на всеки две години Игри на Югоизточна Азия. Така започва 15-годишната му доминация на регионалния спортен турнир.

На 38-годишна възраст виетнамският стрелец завършва на първо място на Азиатския шампионат по стрелба в Нанчанг (Китай) през 2012 година. Този резултат му дава право на участие на олимпийските игри в Лондон. В английската столица става четвърти в стрелбата с пистолет от 50 метра, а разочароващо не влиза на финала в стрелбата от 10 метра.

Две години по-късно на състезание от Световната купа в САЩ постига световен рекорд. В началото на тази година идва шокиращ срив в представянето на Хоанг Суан Вин на Азиатските игри в Гуангжоу (Китай). Той води на съперниците си с четири точки преди последните опити в бързата стрелба с пистолет, но след това пропуска с финалния си изстрел и финишира на 13-о място.

На Олимпиадата в Рио де Жанейро отново се налагаше решителен последен изстрел от 10 метра. Зрителите видяха един изключително спокоен виетнамец, който направи почти перфектна стрелба и изпревари бразилеца Фелипе Ву, лидер в класирането до момента. Ву направи слаба стрелба и остана втори, а Хоанг завърши с 202,5 точки, което е нов олимпийски рекорд. Броени дни по-късно дойде и среброто в стрелбата с пистолет от 50 метра.

Стрелбата е спорт, изискващ прецизност, здрави нерви и точно око. Точно затова изключително любопитен факт е, че Хоанг Суан Вин е късоглед. Още по-интересен е начинът, по който виетнамецът се подготвя за големите състезания. По време на заниманията той кара своите приятели и треньори да крещят, за да може да тренира своята концентрация.

Още по-фрапиращ е фактът, че двукратният олимпийски шампион предимно се подготвя без патрони. Мунициите са скъпи, а Виетнамското министерство на културата, спорта и туризма няма достатъчно средства да финансира подобаващо всички спортисти.

„Тренирам около 100 стрелци, а те обикновено чуват истински изстрел едва на самото състезание. През останалото време нямаме пълнители и патрони. Момчетата идват, вдигат ръка с пистолета, прицелват се и чуват единственото щракането на спусъка“, разкрива Нгуен Тан Нам – треньорът на виетнамския отбор по стрелба.

Едва няколко дни преди началото на олимпийските игри в Рио де Жанейро Хоанг Суан Вин получава по 100 пълнителя с патрони на ден, за да се подготви подобаващо за Олимпиадата. Изглежда полковникът от виетнамската армия е използвал правилно скъпите амуниции.

Хоанг е щастливо женен, има две деца и разбира, че отделя твърде малко време на своето семейството заради заниманията си със спорт. Той обаче не само не планира прекратяване на състезателната си кариера, но иска да се заеме с нещо, което ще отнема още време от ежедневието му.

„Постигнах огромен успех на Олимпиадата, не само за мен, но и за цялата държава, за всички виетнамци. Бих искал да развия този успех и да започна да преподавам стрелба на младите поколения във Виетнам“, призна Хоанг Суан Вин.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ