“Ако си мислите, че сте възрастни, помислете, че гимнастичка, играла за СССР, още се състезава”...

Американците я описват така: “Когато Симоне Байлс е родена през 1997-а, тя има пет медала от световни първенства и олимпийска титла. Когато съотборничката на Байлс - Лори Фернандес, е родена през 2000 година, тя вече е майка. Когато Габи Дъглас дебютира в Лондон, тя играе на шеста Олимпиада”...

Тя е Оксана Чусовитина. Живата легенда на спортната гимнастика. Нещо подобно на нашия Йордан Йовчев. Само че е жена, станала е майка и отново се е върнала в спорта, за да продължи великата си история. А нейната история е необикновена и продължава и днес с участие на седма Олимпиада! Толкова участия имат малцина спортисти в цялата история.

Гимнастиката е спорт за тийнейджъри. Дори се наложи да бъде определена минимална граница на възрастта за участие. И сред тези деца и тийнейджъри място все още намира родената през 1975-а Оксана Чусовитина. Тя е чудо за спорта, не само намира място, а печели и медали.

В началото на 90-те години тя става важна част от състава на СССР. Избрана е за Игрите в Барселона през 1992 като част от отбора на ОНД, с който печели отборната титла. Разпадането на страната я връща в Ташкент (Узбекистан), където е родена. Оксана започва да тренира в стари зали с опасни за живота уреди. Тя се прeвръща в най-успешната гимнастичка на Узбекистан.

В Атланта през 1996 година е 10-а в многобоя. Игрите в Сидни са по-особени за Чусовитина. Около десет месеца пред тях е станала майка. Съпругът й е олимпийският борец Баходир Курбанов. В историята има само още няколко гимнастички завърнали сe след раждане – кубинката Леанет Гонзалес, рускинята Лариса Латинина и холандката Сюзан Хармес.

Именно малкият Алишер е причината тя да продължи. Детето се разболява от левкемия, когато е на три годинки. Семейството се вкопчва в мисълта, че то трябва да живее. В Узбекистан условията на Курбанови са повече от мизерни. Гимнастическата общност събира средства, помагат приятели и Алишер е изпратен на лечение в Германия, а Оксана получава покана да тренира в Кьолн и да се състезава за Германия.

Жертвата има смисъл. Днес Алишер е на 16, по-голям от съперничките на майка си и се занимава с баскетбол. “Най-великият момент в живота ми е, когато лекарят се обади и каза, че Алишер е излекуван. Нищо друго, никой медал, не може да се сравни с това”, казва тя.

В Атина тя все още няма права за новата си страна и представя Узбекистан. Необичайното при нея е, че започва да печели повече медали от големи първенства след 30-ата си годишнина. Оксана се концентрира върху прескока. 2008 година е най-успешната за нея. На Олимпиадата в Пекин (като състезател на Германия) заминава като европейска шампионка на прескок, а на Игрите взема сребърен медал. Така тя връща добрината, която е получила в Германия и може да се прибере у дома.

И това не спира неуморната Чусовитина, защото тя обича гимнастиката, обича тренировките, обича да предизвиква тялото си. В страхотна форма я видяхме и в Лондон, където двамата с Йордан Йовчев участваха на шестите си Олимпийски игри (Оксана беше на 37, а Данчо на 39), превръщайки се в легенди.

Днес в Рио тя вече е в историята с нови два рекорда - става най-възрастният гимнастик на Олимпиада и единствен със седем олимпийски участия. Само преди няколко часа вече се класира и на финал.

Историята на тази велика жена ще завърши в Рио. Тя вече обяви, че след Игрите ще спре да се състезава. Светът ще стиска палци да го направи с медал, но дори да не успее Оксана ни е дала най-важния урок, за това че годините са просто обикновени числа...

След Олимпиадата в Лондон Чусовитина каза, че се отказва, а на следващия ден поднови тренировки. Токио е само след четири години...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

УСПЕХИ

Олимпийски игри: златен медал отборно (1992), сребърен на прескок (2008)

Световни първенства: злато отборно (1992), злато на земя (1992), злато на прескок (2003), сребро на прескок (1991, 2001, 2005, 2011), бронз на прескок (1992, 1993, 2002, 2006)

Европейски първенства: злато на прескок (2008), сребро на прескок (2011, 2012), бронз на прескок (2007)

Азиатски игри: злато на прескок и земя (2002), сребро в многобоя и на греда (2002), сребро на прескок (2014), бронз на прескок и успоредка (1994)