През 1978 година по кината излиза филмът „Ловецът на елени“ на режисьора Майкъл Чимино. В лентата участват актьорите Робърт де Ниро, Кристофър Уокън и Мерил Стрийп. В годините след това те ще се превърнат в истински легенди на Холивуд. „Ловецът на елени“ получава девет номинации за Оскар и печели пет награди – за най-добър филм, за най-добър режисьор (Чимино, най-добра поддържаща мъжка роля (Уокън), най-добър сценарий (Питър Зинър) и най-добър саундтрак. Де Ниро (номиниран за най-добра мъжка роля) и Стрийп (с номинация за най-добра поддържаща женска роля) остават без награди. Филмът се е превърнал в класика и прокарва пътя на редица други легендарни кино ленти за Виетнамската война.

Следващата история всъщност няма нищо общо с „Ловецът на елени“, Виетнамската война и наградите Оскар. Общото е един лов на елени и една награда - първият златен медал, спечелен на олимпийските игри в Рио де Жанейро. 19-годишната американка Вирджиния Трешър завоюва първото място в стрелбата с въздушна пушка от 10 метра с олимпийски рекорд (208,0 точки) и остави зад себе си китайките Ду Ли и Ий Силин. За да се стигне до това отличие, огромна роля има една история, когато новата олимпийска шампионка е едва осмокласничка. Тогава, точно една година преди да започне да учи в гимназията „Уест Спрингфийлд“, Вирджиния Трешър отива на лов за елени с дядо си.

„Най-хубавото от целия лов беше, че ми дадоха да дърпам спусъка. Вероятно съм природно надарена в стрелбата, тъй като с първия изстрел уцелих елен“, хвали се спортистката.

Точно тогава тя се запалва по стрелбата и започна да се занимава с този вид спорт. Вирджиния влиза в отбора на своята гимназия. Сега тя участва в Рио 2016 на две дисциплини. След златния медал на 10 метра въздушна пушка, американката се е прицелила и в отличие от стрелбата с пушка от 50 метра от три позиции.

За да се класира за участието на олимпийските игри, Трешър постига исторически резултат. Тя става първият първокурсник, спечелил индивидуалните титли и в двете дисциплини, в които участва на университетското първенство на САЩ и помага на своя университет да спечели отборната титла. Три седмици по-късно заема първо място в стрелбата от три позиции на американските квалификации за Рио де Жанейро.

Сега тя спечели първото си олимпийско отличие, а на 11 август ще опита да вземе още едно отличие. Шест дни по-късно тя ще се върне в дома си в Спрингфилд (Вирджиния), но няма да има много време за почивка. На следващия ден в 8:30 часа сутринта Вирджиния Трешър трябва да се яви в Моргантаун, където започват лекциите й от есенния семестър на втори курс на специалност „Биомедицинско инженерство“ в университета „Уест Вирджиния“.

„Не се притеснявам, въпреки че през последната година животът ми се преобърна с главата надолу. Стаята ми в общежитието е готова. Трябва само да си взема колата от вкъщи и да шофирам четири часа до университета“, признава новата олимпийска шампионка в стрелбата с въздушна пушка от 10 метра.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ