Имената на всички 98 спортисти с положителни тестове при повторните проверки на допинг пробите от Пекин 2008 и Лондон 2012 ще бъдат обявени най-рано след края на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Новината беше съобщена от МОК. Забавянето се дължи на правни процедури, изискващи разследване на всеки един спортист по отделно. За момента единствената предприета мярка спрямо тези нарушители на антидопинговите правила е тяхното отстраняване от участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

98-те положителни допинг проби се появиха след повторната проверка на повече от 1200 теста от предишните две летни олимпиади. До момента бяха обявени официално от МОК само на двама от спортистите, нарушили антидопинговите правила.

Това са две щангистки, на които бяха отнети спечелените медали. Едната е украинката Юлия Калина, бронзов медалист в категория до 58 кг от Лондон 2012. Другата е туркинята Сибел Йозкан – олимпийска вицешампионка в категория до 48 кг от Пекин 2008.

Някои от случаите бяха разкрити от националните олимпийски комитети и националните федерации по отделните спортове. Сред най-известните случаи от тях са шампиона по вдигане на тежести от Пекин 2008 Иля Илин (Казахстан) и златната медалистка в скока на височина от Лондон 2012 Ана Чичерова (Русия), която има и бронз от Пекин 2008.