Рафаел Надал е полуфиналист на Олимпийските игри след победа срещу 55-ия в света представител на домакините Томас Белучи. Испанецът трябваше да наваксва един сет изоставане и в крайна сметка след 2:6, 6:4, 6:2 се докопа до предпоследното стъпало на надпреварата.

Бившият номер едно беше неузнаваем в първия сет, в който допусна два пробива и го загуби безславно. Във втория обаче промени играта си и рано поведе с пробив за 3:1. Бразилецът не се отказа и в последния възможен момент го върна, за да намали на 4:5 и сервираше за оставане в сета. Тук обаче шампионската психика на Надал си каза думата и той отново проби, за да изравни на 1:1 сетовете. Това пречупи Белучи и в третия сет испанецът се поздрави с лесен успех, с който в крайна сметка се добра до полуфинала. Там го чака Хуан Мартин Дел Потро, който отстрани друг испанец - Роберто Баутиста-Агут след успех със 7:5, 7:6.

В другият късен четвъртфинал Кей Нишикори победи Гаел Монфис в истинска гладиаторска битка - 7:6(4), 4:6, 7:6(6). На полуфиналите японецът се изправя срещу Анди Мъри.

Схема, резултати и програма на тенис турнира (мъже) в Рио
Схема, резултати и програма на тенис турнира (жени) в Рио