Историята с обира на Райън Лохте и негови съотборници на олимпийските игри в Рио де Жанейро придоби нова светлина. Още тогава МОК и организаторите на Олимпиадата обявиха, че изявленията на американските плувци не отговарят на истината. Днес бразилската телевизия „Глобо“ разпространи кадри, от които става ясно, че въобще не става дума за обир, а за вандализъм от страна на Лохне и неговите съотборници.

След пиянски запой американските спортисти наели такси, за да се приберат в олимпийското село. Те накарали шофьора да спре на бензиностанция, за да отидат до тоалетна. Там обаче започнали с вандалските прояви. Първо счупили вратата на тоалетната, а след това уринирали по стените и пода. Те опитали да се измъкнат бързо, но в първия момент объркали таксито, а след като се качили в своя превоз, били принудени да излязат.

Към Райън Лохте и неговите съотборници наистина е било насочено оръжие. По този начин са действали охранителите на бензиностанцията, за да накарат американските спортисти да останат и да изчакат пристигането на полицията, тъй като плувците са опитали да се сбият и да избягат. Бразилските власти разкриха някои подробности от инцидента и признаха за наличието на запис от охранителните камери.

Лохте напусна Бразилия в началото на седмицата. Други двама плувци, които са замесени в инцидента, обаче нямаха този късмет. Гунар Бентц и Джак Конгър са били свалени от самолета за САЩ с полицейска заповед и ще останат в Рио де Жанейро, заедно с още един участник от инцидента Джеймс Фейгън. Паспортите на Бентц и Когнър са временно конфискувани.