Случаят с участието на руските плувци Владимир Морозов и Никита Лобинцев на олимпийските игри в Рио де Жанейро взе нов обрат. Международната федерация по плувни спортове (FINA) обяви, че не е давала разрешение на двамата да се състезават на Рио 2016.

По-рано днес адвокатът на Морозов и Лобинцев обяви пред ТАСС, че клиентите му могат да се състезават на Олимпиадата след спечелено дело в Спортния арбитражен съд. Те обжалваха, след като попаднаха в списъка на FINA със седем руски плувци, на които е забранено да се състезават в Рио де Жанейро, въпреки че през кариерата си нямат положителна допинг проба.

В специално съобщение на официалния си сайт FINA обяви, че решението на Спортния арбитражен съд не е окончателно, тъй като юридическата инстанция в Лозана е изпратила становището си на специална комисия в МОК, която ще вземе крайно решение относно допускането на Морозов и Лобинцев на олимпийските игри.

Двамата плувци бяха част от щафетата на Русия, която спечели бронзов медал на 4х100 метра свободен стил от олимпиадата в Лондон през 2012 година. Никита Лобинцев има и сребро на 4х200 метра свободен стил от Пекин 2008.