Рускинята Юлия Степанова няма да вземе участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Това стана ясно oт взето днес решение на МОК, според което "състезател, преди давал положителна допинг проба, дори и при изтърпяно наказание, няма право на участие в Рио 2016". Самата Степанова, специалист в бягането на 800 метра, беше лишена от състезателни права за две години през 2013 година, когато бяха намерени нередности в биологичния й паспорт.

Любопитен факт е, че лекоатлетката бе една от двете рускини, които МОК допусна преди три дни до участие в Рио. Тя и Дария Клишина трябваше да се състезават като "неутрални" участнички на Олимпиадата.

"Бихме искали да благодарим на Степанова за приноса й срещу борбата с допинга. Именно поради тази причина каним нея и съпруга й в Рио", се казва в изявление на Комитета.

29-годишната Степанова беше основен свидетел във филмите на германския телевизионен канал ARD, след които гръмнаха скандалите около системата за употреба на забранени вещества в руската лека атлетика.