Полет с руска олимпийска делегация не успя да излети навреме от Рио де Жанейро. Първоначално беше обявено, че руският самолет ще закъснее с половин час заради претовареност на летището в бразилския мегаполис. След това се оказа, че причината е съвсем друга.

Беше обявено, че самолетът ще беше задържан три часа, тъй като служителите на летището са имали трудности с натоварването на един от символите на руския олимпийски дом в Рио де Жанейро – огромна матрьошка. В крайна сметка руската делегация излетя за Москва със закъснение от 4 часа и половина.

Във въпросния самолет пътуват предимно златните медалисти на Русия от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той трябваше да кацне в Москва в 16:45 часа местно време след презареждане в Мадрид, но заради закъснението пристигането ще се отложи с няколко часа. Вторият руски полет от Рио де Жанейро за Москва беше отложен заради проблема с другата машина. Вместо да излети в 2:30 часа тази нощ, самолетът потегли с два часа по-късно.

Както е известно, Русия участва на Олимпиадата в Рио с орязан състав заради няколко наказания на цели отбори или отделни спортисти заради употреба на допинг. Въпреки това руснаците завоюваха общо 56 медали – 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови. Като цяло олимпийски отличия спечелиха 107 от 280-те руски спортисти на олимпийските игри.