Първата олимпийска шампионка за Косово Майлинда Келменди (джудо, категория до 52 кг) е отказала да бъде проверена за допинг при внезапна проверка на лагер във Франция преди Игрите в Рио де Жанейро.

Келменди не била съгласна да се подложи на допинг контрол, но няма да бъде санкционирана, тъй като процедурата не била според правилата, информираха от Международната федерация по джудо.

Келменди написа история преди два дни, като завоюва първо отличие за Косово при дебюта на страната на Олимпийските игри.

"Проверката е била направена през юни във Франция. Процедурата е оспорена от състезателката и нейния треньор и наистина е съмнителна и не отговаря на правилата на Международната джудо федерация. Ако има санкции, те ще важат само за територията на Франция", коментираха от федерацията за "Ройтерс".

Президентът на федерация по джудо на Косово Агрон Кука потвърди, че Келменди е отказала допинг проба. "Отборът беше на тренировъчен лагер във Франция и някаква жена дойде и поиска да направи допинг контрол. Но тя нямаше оторизация от Световната антидопингова агенция или друга официална организация. И с това историята приключи", каза Кука пред "Гардиън".

Келменди е била проверявана няколко пъти за допинг тази година, включително в неделя след финала в Рио, съобщиха още от Международната федерация по джудо.