Нов проблем сполетя австралийската делегация на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Три лаптопа и дрехи са били откраднати от апартаментите на спортистите в олимпийското село. Грабежът е станал по време на евакуацията на атлетите заради пожара в събота. Новината за кражбата беше обявена днес. По случая е започнало разследване.

Около 100 спортисти и треньори бяха принудени да напуснат своите стаи, след като пламна огън в кошче на паркинга в мазето на сградата в олимпийското село. При пожара няма пострадали, но всички са били изненадани от това, че противопожарната инсталация е била изключена и не е подала сигнал. Австралийците са разбрали за огъня заради миризмата на дим.

„Изчезнали са няколко блузи и лаптопи. Два от тях са важни, тъй като единият е на олимпийския комитет, а другият е на отбора по колоездене“, съобщи Майк Танкред – говорител на Австралийския олимпийски комитет.

Шефът на австралийския отбор на олимпийските игри Кити Чилър обяви, че олимпийското село нито е готово, нито безопасно. Дни преди началото на Олимпиадата в Рио де Жанейро тимът на Австралия се оплака от запушени тоалетни, течащи тръби, открити кабели и неосветени коридори и стълбища.

Това принуди част от тима да ангажира хотелски стаи в бразилския мегаполис. След това започна и пожара, при който не заработи противопожарната инсталация, която се оказа изключена заради строителни дейности.

Притесненията на австралийците бяха описани от кмета на Рио де Жанейро Едуардо Паеш като „кенгуро попаднало на село“, но след това той се извини на спортната делегация на Австралия при среща с отбора.