Попълнете търсена ключова дума или фраза

Българите на Олиmпиадата

Тайната на олимпийския огън (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://blitz.bg/sport/rio-2016/taynata-na-olimpiyskiya-ogn-snimkivideo_331934.html Blitz.bg/Sport

От Йошинори Сакай през Мохамед Али до проблемите на Пеле

1 от 1

Запалването на олимпийския огън. Моментът, който ни кара да затаим дъх на всеки четири години. Има нещо тайнствено в пламването на факела, който носи в себе си вековната традиция и всеки път тръгва от планината Олимп с щафетата на хилядите тичащи преносители.

Тайната за това кой ще получи честта да запали огъня се пази до последно. Знаем, че за ХХI-ите олимпийски игри в Рио де Жанейро той ще пламне тази нощ в 02:00 часа българско време. Желанието на организаторите е огънят да бъде запален от Краля на футбола Пеле. Абсурдът е, че легендарният футболист може да не успее заради натоварения си график и забрана от спонсорите му. В последния момент се появи информация, че Пеле изпитва мускулни болки. Според информациите резерви са бившият номер 1 в тениса Густаво Куертен и Жозе Роберто Гимараеш – извел волейболните национални отбори за мъже и жени до олимпийските титли.

Докато чакаме церемонията, която вероятно няма да бъде впечатляваща като последните две в Лондон и Пекин, сайтът Красивата страна на спорта припомня част от най-великите моменти, в които огънят започва да гори на олимпийския стадион.

През далечната 1964 година за Игрите в Токио домакините залагат на емоционалния момент. Огънят пали неизвестен спортист (по-късно носител на два медала от азиатски игри). 19-годишният лекоатлет Йошинори Сакай (вляво) не е избран случайно, той е роден на 6 август 1945 година – денят на атомните бомбардировки над Хирошима.

В Барселона през 1992 година успяха да изумят света. Антонио Реболо изстрелва стрела от лъка си на над 300 метра и пали огъня. Всъщност, той стреля над стадиона, където има гърне с газ, от което огънят се възпламенява. Реболо е единственият параолиемпиец, получил тази чест. Той има и 3 олимпийски медала – сребърни през 1984 и 1992 и бронзов от 1988-а. За Игрите в Атина през 2004-а Антонио е сред факлоносците.

Американците трябва да отговорят подобаващо. Така през 1996 година с треперещи от паркинсон ръце Мохамед Али запали огъня, който полетя към небето. По време на баскетболния турнир Али получава дубликат на златния си олимпийски медал от 1960-а – медал, който хвърля в река Охайо като протест срещу сегрегацията.

Само 4 години по-късно бяхме свидетели на това, за което Али и поколението му се бореше. На Игрите в Сидни (2000) огънят беше запален по изключително впечатляващ начин от Кати Фрийман – представител на местното население на Австралия – аборигените. На домакинската си Олимпиада тя спечели златния медал на 400 метра, ставайки единственият спортист в историята, запалил огъня и спечелил златния медал след това.

Китайците се опитаха да достигнат тези емоции през 2008 година. Тогава гимнастикът Ли Нинг (носител на шест олимпийски медала от Игрите през 1984-а) направи обиколка на „Птичето гнездо“, прелитайки над него на въздушни кабели.

 

Откриването на Олимпиадата в Токио през 1964 година

Откриване на Олимпиадата през 1968 година

Откриване на Олимпиадата в Барселона през 1992 година

Откриване на Олимпиадата в Атланта през 1996 година

Откриване на Олимпиадата в Сидни през 2000 година

Откриване на Олимпиадата в Сидни през 2004 година

Откриване на Олимпиадата в Пекин през 2008 година

Откриване на Олимпиадата в Лондон през 2012 година

Още по темата

Коментирай

0 Коментара