За втори път в рамките на по-малко от месец „Маракана“ беше озарен от впечатляващи фойерверки, а Рио де Жанейро се сбогува с голям спортен форум. Този път с впечатляваща церемония беше сложен край на параолимпийските игри.

След 11 дни на състезания, Параолимпиадата приключи с изключително музикално и пиротехническо шоу. Най-големият състезателен форум за спортисти с физически увреждания завърши и с един златен медал за България. Спечели го Ружди Ружди, който взе отличието със световен рекорд в тласкането на гюле.

България подели 60-о място в крайното класиране с Бахрейн, Грузия и Кувейт. С най-много медали завърши Китай, който завоюва 239 отличия – 107 златни, 81 сребърни и 51 бронзови. На второ място остана Великобритания със 147 медала (64у, 39, 44). Трето място зае Украйна със 117 (41, 37, 39).

Красивата церемония беше белязана и с тъжен момент. Имаше едноминутно мълчание в почит на иранския колоездач Бахман Голбарнезда, който почина при падане по време на състезанието в събота.

„Искам да отправя послание към иранските спортисти. Нашите молитви са с вас. Изключително много ни боли заради вашата загуба“, обяви в речта си Карлос Нузман – президент на организационния комитет на Параолимпиадата.

Церемонията по закриването приключи с връчването на кмета на Токио на параолимпийския флаг от президента на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън.

„Вие озарихте този спортен форум със своето представяне и със своето себеотдаване. Заради това спечелихте много голяма подкрепа. Превърнахте тези игри в истински семеен карнавал. Вашият пример ще вдъхнови и други параолимпийски спортисти“, обяви Крейвън в речта си за закриването на Параолимпиадата в Рио де Жанейро.