Световната федерация по ветроходство обяви, че белгийската участничка на Рио 2016 Еви ван Акер се е разболяла заради замърсената вода в залива Гуанабара.

Ван Акер, бронзова медалистка в клас Лейзър Радиал от Лондон 212, беше фаворит място на почетната стълбичка в Рио, е била прегледана от лекарите на световната централа и главния лекар на олимпийските състезания по ветроходство. Счита се, че причината за болестта е директният контакт със замърсената вода в залива, въпреки че за момента това е единственият случай на болен ветроходец.

Говорителят на Световната федерация по ветроходство Дерил Сийбъл потвърди, че белгийката е започнала да се чувства зле още след първия ден на състезанието. Заболяването започна бързо да личи и в нейните резултати. Тя имаше второ и 12-о време в понеделник, след това беше 29-а във вторник, а в сряда даде 16-о и 15-о време.

Изследване на водата преди началото на олимпийските игри показа, че в нея има високи нива на вируси и дори на бактерии, разпространявани от човешки екскременти.