Мартин Тошев е едно от новите попълнения на Септември (София). Опитният нападател се завръща в отбора след престоя си през сезон 2017/2018, когато реализира 11 гола при участието на тима в елита. 33-годишният Тошев даде интервю пред официалния сайт на Септември (София) няколко дни след завръщането си.

Септември потвърди БЛИЦ: Върна си голмайстор и играч от ЦСКА

-Мартине, добре дошъл отново в Септември. С какви амбиции се завръщаш в отбора?
-Благодаря за топлото посрещане. Благодаря на ръководството и на треньорския щаб за възможността отново да играя за отбора. Нашата обща цел е ясна – трябва да продължим добрите резултати, които са постигнати през есента и да се върнем там, където е мястото на Септември – в елита!

-Именно амбицията за първо място ли натежа в твоя избор да се присъединиш към Септември?
-И това, но имах и други причини. По-важната е, че вече бях в отбора преди няколко години, когато играхме в Първа лига. Знам как се работи, познавам отлично ръководителите и знам, че всичко е на професионално ниво. Добавяме и целта за завръщане в елита, както и това, че със семейството ми се прибираме в София, и не съм се колебал за минута да играя за Септември.

-Със сигурност ще се разчита на твоя опит и ще има очаквания към теб. Това притеснява ли те?
-Ще се опитам да помогна на младите момчета, за да можем всички заедно да успеем да се върнем в елита. Защото клубът наистина го заслужава предвид условията за работа, базата и може би най-важното – налагането на млади футболисти. Не се притеснявам да се разчита на моя опит, нали точно в това се крие формулата на успеха – сплав между млади и опитни. Трудно би се получило само с млади момчета, защото те имат нужда от подкрепа, напътствия и съвети. Футболът не е тенис или бокс, където разчиташ сам на себе си на корта или на ринга. Във футбола един без друг не можем. Ще има трудни ситуации и трудни мачове и точно тогава е важно да има кой да държи отбора.

-В Септември отдавна сме свикнали да даваме път на младите. Какво е наблюдението ти върху сегашния състав?
-Ако трябва да бъда честен, малко ми е странно… Защото съм в отбор, изграден от българи и доста от тях млади. Виждате какво става в много други отбори и в Първа, и във Втора лига – пълно е с чужденци. От начина на работа и политиката на Септември българският футбол може само да спечели и ще спечели! Защото в един момент ще се загубим по пътя и няма да има български футболисти. Що се отнася до състава в момента – той разполага с огромен потенциал. Смятам, че имаме точната сплав – млади момчета, но и опитни играчи. Според мен Септември би трябвало да бъде модел за работа в много клубове в България.

-Защо според теб и други клубове не следват модела на развитие на Септември?
-Това е болната тема и трудно бихме я разрешили в този разговор. Във всички отбори, може би над 50% футболистите са чужденци. Постоянно идват отнякъде и е жалко, защото така няма как да се развиват младите момчета. Ако в един отбор пристигнат 10 чужденци, къде отиват подрастващите?! Те на практика губят шансовете си да играят. Да не говорим, че тези чужденци, които се привличат, са съгласни да играят за по 500 евро, което пък отваря друга тема – колко качествени са и въобще къде са играли допреди това.

-Но от друга страна смяташ ли, че младите български играчи трябва да са с гарантирано място в отборите само защото са млади и са българи?!
-Напротив. Това, че си българин или си млад, категорично не трябва да ти дава никакво предимство. Всеки трябва да си заслужи мястото! Но… Важното е да ти бъде даден шанс. И ако ти бъде даден, да се възползваш. Ако не можеш, идва следващият. А в България сме свикнали след 2-3 мача да оценяваме качествата на даден играч и в повечето случаи той вече е преотстъпен на друг отбор. Трябва търпение, защото младите ще грешат и ще губят, но това е пътят!

-Втора поредна зима преминаваш в отбор, който атакува Първа лига. Помогна на Етър с головете си за класирането в елита, ще се получи ли и в Септември?
-Никога не съм си поставял лични цели, головете идват като резултат от начина на работа, ежедневните тренировки и отдадеността на самия футболист. Аз съм тук, за да помагам, а не да пресмятам колко гола ще вкарам. Да, попаденията са важни, но има и други неща, които в крайна сметка рисуват цялата картина. Убеден съм, че с добра подготовка и дай боже без контузии ще се класираме за Първа лига.

-Колко още можеш да дадеш на футбола?
-Аз се чувствам добре физически. В България сме свикнали, когато един футболист стане на 32 или 33 години, да смятаме, че вече е приключил с играта. Съгласен съм, че младите по естествен път заемат своето място, но когато даден играч върши работа, полезен е и помага на отбора, годините нямат значение.

-Промени ли се много времето, в което ти беше юноша в ЦСКА и сега, когато си сред опитните футболисти?
-Няма нищо общо… Времената са доста различни. Не искам да звуча като даващ съвети, но преди 16-17 години конкуренцията беше много по-силна, трудно се стигаше до първите отбори и имаше много силни футболисти. Сега младите може да не ми вярват или да не са съгласни, но е в пъти по-лесно да се докажеш. С няколко добри мача и с малко по-добро представяне, можеш да хванеш шанса си. Но трябва да си отдаден на това, което правиш, както и да имаш желание! Ето, аз вече на 33 години, имам същата мотивация, амбиция, желание и дисциплина към футбола. Разбира се, трябва и малко късмет, но моят късмет е, че имам прекрасно семейство, което е най-важното!