Приказката за Аякс продължава след успех с 1:0 при визитата на Тотнъм в първия им мач от полуфиналите на Шампионската лига. Екзекуторът на европейския клубен шампион Реал (Мадрид) и друг голям фаворит Ювентус е на крачка от мечтания финал, след като Дони ван де Беек (15) вкара победния гол на новия стадион на "шпорите" в Лондон и му осигури аванс преди реванша в Амстердам след седмица.

Мениджърът на домакините Маурисио Почетино направи четири промени на фона на последния им мач във Висшата лига. Той стартира с двама нападатели в лицето на Фернандо Йоренте и Лукас Моура. В защита се завърнаха Ян Вертонген и Киърън Трипиър, а Виктор Уанияма отново бе в средата на терена. Муса Сисоко остана на скамейката, след като бе контузен в последните три мача на тима, но се появи още през първата част като принудителна смяна на Вертонген.

Треньорът на гостите Ерик тен Хааг не изненада с избора си, като единствената промяна за тима му от мача с Витес за първенство бе тази, че Давид Нерес стартира на мястото на Каспер Долберг в атака.

През първата част домакините се опитваха да владеят повече топката, но бяха пресирани от противника още в зародиша на атаките си. Така гостите поведоха в 15-ата минута с гол на Дони ван де Беек, който получи подаване от Хаким Зиеш и излъга вратаря Лорис за 0:1. Девет минути след това стражът на „шпорите“ предотврати нов гол след пореден удар на Ван де Беек, а в 25-ата минута домакините отвърнаха с неточен удар с глава на Фернандо Йоренте.

Малко по-късно Ян Вертонген се сблъска със своя съотборник Тоби Алдервейрелд и вратаря Андре Онана, а носът му започна да кърви и оцапа целия му екип. Белгиецът получи медицинска помощ, но секунди след връщането си в игра даде сигнал, че не може да продължи и в 38-ата минута бе принудително заменен от Сисоко.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В добавеното време на първата част Алдервейрелд имаше шанс да изравни, но след удара му с глава топката премина над вратата. След това Николас Таляфико шутира отдалеч и покрай вратата на домакините.

Началото на втората част бе вихрено и за двата тима, които имаха шансове да се разпишат. Първо Фернандо Йоренте шутира опасно, но капитанът на гостите Матайс де Лихт спря пътя на топката с тялото си. Секунди след това Николас Талияфико стреля мощно, но покрай вратата на Лорис. В 50-ата минута удар на Деле Али бе спасен от Онана, а в ответната атака на два пъти удари на Зиеш и веднъж на Ван де Беек бяха блокирани и Дани Роуз изчисти топката.

„Шпорите“ бяха далеч по-активно в сравнение с първото полувреме и натискаха в търсена на гола, но неточно удари отправиха Деле Али и Дани Роуз. Така се стигна до 77-ата минута, в която след контраатака гостите от Амстердам пропуснаха да удвоят аванса си. Тадич не се полакоми да шутира от добра позиция, а подаде към Нерес, който отправи диагонален шут и Лорис само изгледа как топката преминава покрай него и за късмет се удря в лявата греда. Пет минути след това Ериксен центрира от свободен удар и Алдервайрелд пропусна да уцели вратата. До края на мача домакините не успяха да изравнят и ще пътуват за Холандия с гол пасив.

Реваншът в Амстердам на "Йихан Кройф Арена" е на 8 май от 22:00 часа българско време.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2018/19 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ