Зенит загуби у дома от Бенфика с 1:2 в Санкт Петербург на реванша от 1/8-финалите на Шампионската лига и с общ резултат 1:3 отпадна от турнира. Гостите от Португалия се класираха за следващата фаза, след като бяха спечелил с 1:0 в първия мач. Хълк (69) изведе домакините напред в резултата, а Николас Гайтан (85) и Талиска (90+5) направиха обрата пълен. Вратарят Едерсон дебютира за Бенфика в турнира, след като замести контузения Жулио Сезар.

Двата тима се срещнаха на същата фаза в Шампионската лига и през сезон 2011/2012, като тогава португалците продължиха напред след победа с 2:0 у дома и загуба с 2:3 в Санкт Петербург.

На реванша този сезон при първата атака на гостите вратарят Лодигин отрази удар на Жонас, вкарал единствения гол в първия мач. Последва пропуск на Дзюба от домакините, пратил топката встрани от вратата на Едерсон. Играчите на Зенит бяха по-активни и се опитваха да пресират съперника дълбоко в неговата половина, но без особен успех.

В 37-ата минута Хълк имаше шанс да открие резултата от пряк свободен удар, но топката рикошира в стената и излезе в корнер. Руският тим засили настиска си в края на първата част, но не създаде сериозни положения за гол.

След почивката домакините имаха инициативата и натикаха „орлите” близо до тяхното наказателно поле. В 60-ата минута резервата Игор Смолников пропусна чудесна възможност да изведе Зенит напред в резултата, шутирайки право в ръцете на Едерсон. Секунди след това Дзюба шутира над вратата и пропиля най-доброто положение до момента за домакините.

В 69-ата минута Зенит успя да материализира превъзходството си, след като Жирков се пребори със Семедо, а след това стигна до аутлинията и центрира към Хълк, който се разписа с глава за 1:0. Малко след това вратарят на домакините Лодигин изби удар с глава на Лидельоф.

Пет минути преди края на редовното време Хименес от гостите шутира от далечна дистанция, топката се удари в напречната греда. Притичалият Николас Гайтас с глава изравни за 1:1 и сложи край на надеждите на Зенит, че може да докара мача до продължения.

В последните секунди на даденото от съдията продължение Талиска реализира победния гол за Бенфика, който се класира за 1/4-финалите на турнира.

ЗЕНИТ - БЕНФИКА 1:2
1:0 Хълк (69), 1:1 Николас Гайтан (85), 1:2 Талиска (90+5)

 Резултати, програма и класиране в Шампионска лига - ТУК !!!