УЕФА реши да обяви доста рано съдията на финала в Шампионската лига между Ливърпул и Реал (Мадрид). Битката за трофея на 28 май в Париж е поверена на Клеман Тюрпен. 

Френският арбитър преди две години беше у нас, за да свири Левски - Славия (1:2) - на 4 юли 2020 г.

Tюрпен беше четвърти рефер на сблъсъка между Ливърпул и Реал и във финала преди 4 години в Киев, когато "кралете" се наложиха с 3:1.

През миналия сезон той ръководи друг финал. 39-годишният Тюрпен надуваше свирката за битката за трофея в Лига Европа между Виляреал и Манчестър Юнайтед, който "жълтата подводница" спечели с дузпи.

През настоящия сезон Тюрпен вече има шест двубоя в Шампионската лига, като за последно ръководи победата на Реал с 3:1 над Челси в Лондон в първия мач от четвъртфиналите. Общо в историята на турнира Тюрпен е бил главен съдия на още три срещи с участието на "белия балет", като всичките са били спечелени от испанския колос - срещу Лудогорец (4:0), Рома (2:0) и Интер (3:2). 

Ръководените от французина мачове на Ливърпул в Шампионската лига пък са двa - срещу Спартак (Москва) (1:1) и срещу РБ Лайпциг (2:0).

Асистенти на Tюрпен на "Стад дьо Франс" на 28 май ще бъдат сънародниците му Никола Данос и Сирил Грингор. Четвърти съдия ще е Беноа Бастиен. Водещият рефер на ВАР ще е Жером Брисар.