Испанският треньор на Байерн Хосеп Гуардиола изненада журналистите с черна тениска и надпис #Justicia para Topo по време на пресконференция преди реванша срещу Порто от 1/4-финалите в Шампионската лига. Мачът е утре вечер от 21:45 часа българско време на „Алианц Арена” в Мюнхен. Баварците загубиха първата среща с 1:3 на португалска земя.

Причината за тениската, с която бе облечен Гуадиола, е борбата за справедливост след смъртта на аржентинския журналист Хорхе Лопес, с прякор Топо, загинал на 38 години при катастрофа по време на Мондиал 2014 в Бразилия. Разследването около смъртта на журналиста е твърде тромаво и все още не са изяснени точните причини за инцидента.

„Става въпрос за един аржентински журналист, който претърпя автомобилна катастрофа в Бразилия, при която загинаха трима души. Неговото семейство иска да знае какво се е случило. Миналата седмица семейството му ми подари тениската. Днес се събудих и знаех, че трябва да я облека”, обясни Гуардиола.

Хорхе Лопес бил близък приятел на аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси. На 9 юли 2014 година през нощта преди полуфинала на Аржентина срещу Холандия Лопес загинал в катастрофа, докато полицаи преследвали трима бегълци. Автомобил Нисан на автокрадци се блъснат в белия Фиат, каран от журналиста. Тримата крадци от открадната кола били арестувани. Хорхе Лопес бил в Бразилия заедно със съпругата си Брунати, която също е спортна репортерка.