Ливърпул призова за разследване на "неприемливите проблеми" с феновете на клуба, и които доведоха до забавяне началото на финала в Шампионската лига в Париж срещу Реал (Мадрид), съобщи "Би Би Си".

УЕФА отложи започването на двубоя с повече от 30 минути, позовавайки се на „съображения за сигурност“.

Шокиращи сцени преди големия мач в Европа! Сълзотворен газ и бити хора ВИДЕО

Полицията извън "Стад дьо Франс" използва сълзотворен газ, за да разпръсне привърженици, които се опитаха да прескочат бариерите за сигурност. На кадрите се видяха огромни тълпи от запалянковци на Ливърпул, които очакваха да влязат на стадиона.

Мнозина твърдят, че са били на мястото часове преди началото на мача, но са били възпрепятствани и не им е било позволено да стигнат до трибуните. 

Топ Коефициенти за Шампионска Лига!

"Изключително разочаровани сме от проблемите с влизането на стадиона и разрушаването на периметъра за сигурност, с които феновете на Ливърпул се сблъскаха на "Стад дьо Франс", се казва в изявление на клуба от "Анфийлд".

„Това е най-великият мач в европейския футбол и привържениците не трябва да бъдат подлагани на сцените, на които бяхме свидетели. Официално поискахме служебно разследване на причините за тези неприемливи недопустими проблеми", добавиха от Ливърпул.

Управителният орган на УЕФА oбяви, че е „съпричастен към засегнатите от събитията и ще преразгледа тези въпроси спешно заедно с френската полиция и власти, както и с Френската футболна федерация“.

„В навечерието на мача турникетите в края на сектора на Ливърпул бяха блокирани от хиляди фенове, които бяха закупили фалшиви билети, с които можеха да влязат“, обясняват от УЕФА.

„Това предизвика струпване на фенове, опитващи се да влязат в стадиона. В резултат на това, началото бе отложено с 35 минути, за да се позволи на възможно най-много привърженици с истински билети да получат достъп", добавиха от УЕФА.
 
Тъй като хората извън стадиона продължаваха да се струпват след началото на срещата, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. 

На терена Реал (Мадрид) победи с 1:0 Ливърпул и стана европейски клубен шампион за 14-и път в историята.

Снимки: Profimedia.bg