Победата на Байерн с 1:0 над Арсенал в четвъртфинален реванш на Шампионската лига не само елиминира „артилеристите“ от турнира, но ги лиши и от шансовете за участие на Световното клубно първенство през 2025 г. в САЩ.

Арсенал щеше да играе на турнира, ако беше спечелил Шампионската лига през този сезон. Така последното 12-о място на Европа в обновения формат на Световното клубно първенство беше заето от Ред Бул Залцбург, който заема позицията заради клубния си коефициент в ранглистата на УЕФА.

Освен това „червените бикове“ ще получат от ФИФА 50 милиона евро заради участието си на шампионата в САЩ. Барселона има по-голям коефициент от Ред Бул Залцбург, но всяка държава има право на максимум двама представители на Световното клубно първенство, а испанските такива ще са Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид). Каталунците можеше да изправят „дюшекчиите“, ако бяха елиминирали ПСЖ.

ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ УЧАСТНИЦИ НА СВЕТОВНОТО КЛУБНО ПЪРВЕНСТВО
Победители в Шампионската лига: Челси, Манчестър Сити, Реал (Мадрид)
По коефициент на УЕФА: Байерн, ПСЖ, Интер, Порто, Бенфика, Борусия (Дортмунд), Ювентус, Атлетико (Мадрид), Ред Бул Залцбург