След като Арсенал и Барселона загубиха с по 4 гола разлика първите си срещи от 1/8-финалите в Шампионската лига, УЕФА припомни най-големите обрати в историята на европейските клубни турнири. „Топчиите” загубиха с 1:5 от Байерн в Мюнхен и тази вечер приемат баварците от 21:45 часа българско време в Лондон, а каталунците имат да наваксват изоставане от 0:4 срещу ПСЖ на „Камп Ноу” утре вечер също от 21:45 часа българско време. И докато за "артилеристите" статистиката дава някакви надежди, след като вече има отбор преодолявал пасив от 1:5 в евротурнирите, то за каталунците шансовете изглеждат нулеви, тъй като досега нито един тим не е успявал да навакса изоставане от 0:4 в първата среща.

Обрати след загуби с 4 гола разлика в първите срещи:
Сезон 1961/62, КНК (Купа на носителите на национални купи), 1 кръг
Льо Шо дю Фон – Лейшоеш 6:2
Лейшоеш – Льо Шо дю Фон 5:0

След загубата с 2:6 никой не би заложил каквото и да е било за състава на Филипо Нунйеш, но швейцарският тим трябва да гостува на „Камп де Сантана”. Още преди почивката Освалдо Силва вкарва за 2:0, а след паузата Оливейриня, който бележи първи гол в мача, вкарва още две попадения за последвалия пълен обрат. Така португалците се превръщат в единствения тим, който преодолява изоставане от 4 гола, без да се нуждае от правилото за попадения на чужд терен.

Сезон 1984/85, УЕФА Къп, 2 кръг
КПР – Партизан 6:2

Партизан – КПР 4:0
След драматичната загуба халфът на КПР Гари Уадок казва: „Мислехме, че нашата преднина ще ни стигне за продължаване напред, но резултатът показва какво може да се случи, когато се стартира зле в реванш от мач в евротурнирите”.

Сезон 1985/86, УЕФА Къп, 3 кръг
Борусия (Мьонхенгладбах) – Реал (Мадрид) 5:1

Реал (Мадрид) – Борусия (Мьонхенгладбах) 4:0
„Кралският клуб" допуска голяма загуба от един отбор, воден от бъдещия треньор на Байерн Юп Хайнкес. На реванша обаче Хорхе Валдано вкарва два гола в първите 17 минути и връща в играта водения от Луис Молоуни тим. След това Сантиляна се разписва на два пъти и прави обрата перфектен. „Бях испански национал, играх на две световни първенства, спечелих титла с Реал (Мадрид). Този обрат обаче надминава всичко. Това е най-щастливият ден в моя живот”, признава нападателят Хуанито за този мач.

Обрат след инкасирани 5 гола в първия мач:
Сезон 1987/88, УЕФА Къп, 3 кръг
Хонвед – Панатинайкос 5:2

Панатинайкос – Хонвед 5:1
Панатинайкос сътворява неочакван от никого обрат. Всъщност обаче унгарците държат всичко в ръцете си, защото в първата среща те водят дори с 5:0. Никога отбор, който е изоставал с 5 гола, не се е класирал за следващия кръг на европейски клубен турнир.

Най-големите обрати в елиминации на Шампионската лига:
Сезон 1999/2000, четвъртфинал
Челси – Барселона – 3:1

Барселона – Челси 5:1 след продължения
Както и в Париж Барселона изостава с 0:3 след само 38 минути игра, но благодарене на гола на Луиш Фиго каталунците под ръководството на Луис ван Гаал запазват надежди. На реванша Барса води с 2:0 и инкасира попадение, но Дани Гарсия бележи за 3:1, а в продълженията се разписват Ривалдо от дузпа и Патрик Клуйверт за окончателната елиминация на водения от Джанлука Виали тим. След това каталунците отпаднат на полуфиналите.

Сезон 2003/04, четвъртфинал
Милан – Депортиво (Ла Коруня) 4:1

Депортиво (Ла Коруня) – Милан 4:0
Валтер Пандиани дава аванс на испанците в Милано на „Сан Сиро”, но благодарение на два гола на Кака „росонерите” правят обрат и стигат до убедителен успех. Депортиво обаче все още мечтае. Воденият от Хавиер Ирурета тим води с 3:0 на реванша още на полувремето и при този резултат вече продължава, но резервата Фран Гонзалес се разписа в 76-ата минута за крайното 4:0. Ла Коруня отпада след това на полуфиналите.

Сезон 2003/04, четвъртфинал
Реал (Мадрид) – Монако 4:2

Монако – Реал (Мадрид) 3:1
Когато в първия мач преотстъпеният от Реал Фернандо Мориентес се разписва, за аутсайдера Монако не всичко изглежда загубено. На реванша „монегаските” инкасират гол малко преди почивката за 0:1 и нещата вървят към отпадане. Людовик Жули изравнява, а след това и вкарва втори гол за крайното 3:1. Между неговите попадения се разписва още веднъж Фернандо Мориентес. По-късно Монако губи от Порто на финала.

Сезон 2011/12, осминафинал
Наполи – Челси 3:1

Челси – Наполи 4:1 след продължения
Челси трябва да благодари за този успех може би на треньорската рокада. След загубата в Неапол португалецът Андре Вияш-Боаш е уволнен, а на негово място идва Роберто ди Матео. Под ръководството на италианеца Челси стига до 3:1 в реванша с голове на Дидие Дрогба, Джон Тери и Франк Лампард, а в продълженията Бранислав Иванович се разписва в 105-ата минута. По-късно Челси печели трофея след дузпи срещу Байерн на финала в Мюнхен.

Сезон 2012/13, осминафинал
Милан – Барселона 2:0

Барселона – Милан 4:0
До този момент никога един отбор не е наваксвал пасив от два чисти гола в първата среща. На реванша домакините повеждат, но след това имат и късмет, когато Мбайе Нианг уцелва гредата. Едва когато в добавеното време Жорди Алба вкарва четвъртия гол, продължаването на Барса вече е факт. След това каталунците отпадат на полуфиналите.

Сезон 2013/14, осминафинал
Олимпиакос – Манчестър Юнайтед 2:0

Манчестър Юнайтед – Олимпиакос 3:0
Духът на сър Алекс Фъргюсън все още живее на „Олд Трафорд”. Легендарният шотландски мениджър слага край на треньорската си кариера в края на предишния сезон. „Червените дяволи” обаче са научени от шотландеца никога да не се предават. Робин ван Перси дава тон за обрата в реванша с гол от дузпа, а малко преди почивката вкарва и втори гол. Почти веднага след почивката холандецът оформя своя хеттрик от пряк свободен удар и класира Юнайтед напред. След това английският тим отпада на четвъртфиналите.

Сезон 2013/14, четвъртфинал
ПСЖ – Челси 3:1

Челси – ПСЖ 2:0
Отново Челси! Този път начело на тима е Жозе Моуриньо. „Сините” от Лондон имат късмет, защото Еден Азар вкарва гол на чужд терен. Шест дни по-късно влезлият от резервната скамейка Андре Шюрле се разписва в 32-ата минута за 1:0, а също появилият се от пейката Демба Ба вкарва три минути преди края за класирането на Челси в следващия етап. Лондончани обаче отпадат на полуфиналите.

Сезон 2014/15, четвъртфинал
Порто – Байерн 3:1

Байерн – Порто 6:1
Авансът на Порто от първия мач не издържа много в Мюнхен, защото още на почивката Байерн води с 5:0. Два гола вкарва Роберт Левандовски, Джаксън Мартинес дава минимални надежди за гостите с попадението си за 5:1, но последната дума има Шаби Алонсо, който оформя крайното 6:1 от пряк свободен удар. След това баварците отпаднат на полуфиналите.

Сезон 2015/16, четвъртфинал
Волфсбург Реал (Мадрид) 2:0

Реал (Мадрид) – Волфсбург 3:0
Рикардо Родригес и Максимилиан Арнолд вкарват за изненадващата победа на „вълците”, но на реванша Кристиано Роналдо показва колко неповторим е. Португалецът вкарва и трите гола, като последният бе от пряк свободен удар 13 минути преди края. След това Реал спечели за рекорден 11-и път европейската клубна титла.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА