Пълна бъркотия настана в УЕФА заради предстоящите мачове на беларуските клубове в евротурнирите. Една от тези срещи е между Лудогорец и Шахтьор (Солигорск) от първия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Вчера стана ясно, че „орлите“ ще гостуват на беларуския тим в Белград, тъй като на територията на бившата съветска република е забранено да кацат самолети. Международната санкция беше наложена заради арестуването на журналиста Роман Протасевич, който подкрепяше опозицията на президента Александър Лукашенко.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Новината за преместването на мачовете от евротурнирите извън територията на Беларус беше обявена от заместник генералния секретар на УЕФА Кевин Лямур.

След това обаче европейската футболна централа обяви с официално съобщение, че не е планирано преместването на международните мачове от територията на Беларус в други държави.

Това ще подложи Лудогорец на изключително тежко изпитание. Българският шампион ще трябва да лети до Москва, а оттам да се придвижи до Беларус с автобус. Пътуването отнема девет часа.

„Европейските клубове имат право да се обърнат към УЕФА и да поискат преместването на мача извън територията на Беларус и защита на искането си могат да посочат логистични проблеми с пътуването. В такъв случай УЕФА може да задължи клубовете от Беларус да играят на територията на други държави, до които има свободни полети. Има вероятност и двата мача на беларуските отбори да се играят на стадионите на техните противници“, коментира Александър Опейкин – изпълнителен директор на Беларуския фонд за спортна солидарност.