С Барса той спечели требъл още в първия сезон. Същото може да постигне Дани Алвеш и с Ювентус. Бразилецът очаква една нощ, изпълнена с емоции в Кардиф.

В една от вечерите в началото на март тази година съседите на Дани Алвеш имат причина да подадат оплакване за нарушаване на спокойствието. Когато Неймар, неговият брат, както той обича да казва, вкарва от пряк свободен удар за Барселона в 88-ата минута за 4:1 в полза на Барса на реванша срещу ПСЖ от 1/8-финалите на Шампионската лига, Алвеш изхвърча от дивана си у дома и крещи пред телевизора: “Vamooooos!". Малко по-късно Сержи Роберто вкарва за крайното 6:1 и прави перфектен най-сензационния обрат във футболната история, класирайки Барса за 1/4-финалите, а Алвеш се разпалва докрай и пише в социалните мрежи: „Като всеки друг фен на Барса по света превъртях напълно”.

Осем години при Mes que un club, както е наричан Барселона от своите фенове, оставят своите следи. Особено в случая с Дани Алвеш. Една цяла вечност той бе неприкосновен от дясната страна на каталунците, спечели шест шампионски титли в Испания и три пъти Шампионската лига. И тогава, миналото лято, изведнъж последва напускане. „Бях ли третиран от ръководителите без нужния респект? Абсолютно”, казва Алвеш за своето изхвърляне извън борда. Той се чувства като изкупителна жертва и в крайна си тръгва с натъжено сърце.

Само една година по-късно е ясно, че Алвеш е намерил една нова любов. Барса винаги ще е в сърцето му. С Ювентус обаче той също се стреми към големи неща, защото тази вечер във финала на Шампионската лига срещу Реал (Мадрид) Алвеш може да постигне това, което успя да направи в неговия дебютен сезон за „блаугранас”, а именно да спечели требъл.

„Понякога си мисля, че животът е един кръговрат”, споделя Алвеш. Не непременно, защото той може да постигне същото с Ювентус, както го направи с Барса през 2009 и 2015 година, а заради двама аржентинци. „При Барса имах Меси. При Юве имам Дибала. Гений ме преследва навсякъде, кълна се”, обяснява бразилецът.

Фактически неговото отношение към Пауло Дибала е специално. Ветеранът и младата звезда са големи шегаджии и често им хрумват всякакви глупости. Няма пост в „Инстаграм” от Алвеш, който да не е харесан от Дибала. А възхищението е взаимно.

„Един ден на тренировка видях нещо в Дибала, което преди това бях видял в Меси. Това не беше просто чист талант. Често съм го виждал в моя живот. Това беше тотален талант, комбиниран с воля да се покори света”, подчертава Алвеш.

34-годишният бразилец подкрепя Дибала, както може, дава му съвети. Това, което обаче Алвеш прави, много хора не са очаквали, когато той бе отпратен от Барса и пристигна в Ювентус. Той е много повече от опитен играч. Той е абсолютен ключов играч и при това в един от най-добрите тимове в света към момента.

Преди всичко в решаващите срещи Алвеш бе този, който отклоняваше случващото се в правилния коловоз. Не само във финала за Купата на Италия, когато поведе Ювентус към победата срещу Лацио с първия гол в мача, а и в дуелите от елиминационната фаза на Шампионската лига. На реванша от 1/8-финалите той оформи крайното 2:0 срещу Порто. В двата мача от 1/4-финалите срещу Барса той бе водеща фигура, затваряше пространствата в отбрана и спечели почти всяко единоборство. А в полуфиналните срещи с Монако бе замесен директно при три от четирите гола на Ювентус.

„Дали съм изненадан, че съм в моята най-добра форма? Работя много, обичам много интензивно играта. Хората си мислят, че съм луд. Когато обаче става въпрос за усилена работа, знам какво да направя”, подчертава трикратният победител в Шампионската лига с Барселона.

Алвеш наказа онези, които в Барселона вече не вярваха в него. Той определено не е от старите пушки, а вътре в играта. Той не само е съпровождан навсякъде от някой гений, а той самият е един гений, задвижван от неговия манталитет на победител.

„Да спечеля с Ювентус е не само една цел, това е задължение. Няма никакво извинение”, казва Алвеш. С тази парола той и неговите съотборници ще излязат на терена в Кардиф. За да победят точно големия враг на Барса и да сложат на Ювентус отново европейската корона за първи път от 1996 година. Точно срещу отбора, с който Алвеш по време на осемте си години в Барселона е водил кървави класически битки.

„Не е важно да доказвам на ръководителите на Барса, че беше грешка да ме пуснат да си тръгна. Знам, че никога няма да си го признаят”, заявява бразилецът, на който като истински фен на Барса и през ум няма да му мине някога да стиска палци за Реал.

Така, както Алвеш изскочи от своя диван в началото на март, привържениците на „блаугранас” ще полудеят, ако техният герой от по-рано вдигне Ушатата над главата си и при това от тяхна гледна точка с грешния екип. Но пък с правилния клуб в сърцето си и преследван от гений.

Оливер Майвурм, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ