Днес се подновява битката в най-силния международен клубен турнир. Ще се играят първите два 1/8-финала в Шампионската лига. Това е завръщането на интригуващия футбол за феновете, тъй като ситуацията в повечето големи първенства изглежда предрешена.

Базел приема Манчестър Сити и ще се опита да повтори подвига си от есента, когато на своя стадион победи Манчестър Юнайтед с 1:0.

„Щом имаш отбор, който спечелил срещу „червените дяволи“, може да победиш и „гражданите“, коментира Марко ван Бастен преди мача. Няма как да се спори за футбол с човек, който е трикратен носител на „Златната топка“ и два пъти е печелил най-силния клубен турнир в Европа.

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола обяви, че има емоционални спомени от „Санкт Якоб Парк“, тъй като на този стадион прави дебюта си в Шампионската лига като треньор на Барселона. Наставникът на Базел Марсел Вики призна, че познава работата на Гуардиола, тъй като е ходил на стаж при него, когато испанецът беше начело на Байерн: „Гледах 2-3 тренировки на първия отбор, но не съм говорил лично с Пеп. Не мисля, че Манчестър Сити може да ни изненада с нещо. Имаме план за мача.“

Сблъсъкът между Ювентус и Тотнъм се очаква с интерес и заради паралелната битка, която предлага двубоят на двама от изявените реализатори в Европа към момента – Гонсало Игуаин и Хари Кейн. В петък при победата с 2:0 над Фиорентина аржентинецът вкара 50-ия си гол Юве. Кейн наскоро пък задмина кота от 100 попадения във Висшата лига. Любопитство представлява и изправянето на английския голаджия срещу Джанлуиджи Буфон. За качествата си Кейн получи похвали и от защитника на Ювентус Джорджо Киелини: „Кейн е завършен играч. На едно ниво е с Меси, Роналдо и Неймар!“

Треньорът на „старата госпожа“ Масимилиано Алегри беше категоричен, че тимът му няма да подходи по традиционния италиански начин. Той отсече, че резултат 0:0 не го устройва. Неговият колега от Тотнъм Маурисио Почетино пък призна превъзходството на италианския клуб в исторически план, но се закани „шпорите“ да се доближат до постиженията на „бианконерите“: „Не можем да сравняваме двата клуба. Ювентус има по-богата история. Ние обаче имаме план и искаме да достигнем същото ниво. Играем със силен съперник, който два пъти за три години участва на финал в Шампионската лига“.

Да не забравяме, че днес се подновяват и битките във втория по сила континентален турнир – Лига Европа. ЦСКА (Москва) гостува на Цървена звезда в първи 1/16-финал от надпреварата. Срещата между двата клуба, които никога не са се срещали в Европа, започва в 19:00 часа и ще бъде излъчена по БНТ HD.
 

Резултат с изображениеБАЗЕЛ – МАНЧЕСТЪР СИТИ

Днес от 21:45 часа по Ринг
Базел, „Санкт Якоб Парк“
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
БАЗЕЛ: Томаш Вацлик, Лео Лакроа, Марек Сухи, Едер Баланта, Михаел Ланг, Фабиан Фрей, Таулант Джака, Раул Петрета, Мохамед Елионуси, Рики ван Волфсвинкел, Димитри Оберлин
Контузен: Хермано Вайлати
Под въпрос: Едер Баланта, Лука Дзуфи
На картон от наказание: Едер Баланта, Раул Петрета, Таулант Джака

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Кайл Уокър, Николас Отаменди, Емерик Лапорт, Олександър Зинченко, Фернандиньо, Бернардо Силва, Давид Силва, Кевин де Бройне, Рахим Стърлинг, Серхио Агуеро
Контузени: Бенжамен Менди, Фабиан Делф, Габриел Жезус
Под въпрос: Лерой Сане
На картон от наказание: Данило

БАЛАНС: нямат играни мачове

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Това е третото участие на Базел на 1/8-финал в Шампионската лига.
* Швейцарският тим вече победи отбор от Манчестър през този сезон – 1:0 над Юнайтед в груповата фаза, но загуби с 0:3 при гостуването си на „Олд Трафорд“.
* „Беби“, както е прозвището на Базел, загуби три от последните си пет домакински мача в Европа и спечели три път в 10 срещи на „Санкт Якоб Парк“ от континенталните турнири.
* Базел има 7 победи, 8 равенства и 13 загуби в двубоите си с английски съперници в Европа (6 успеха, 3 ремита и 5 поражения у дома).
* Швейцарският клуб само един път е отстранявал англичани в евротурнирите. Това става през сезон 2012/13 на Лига Европа, когато побеждава Тотнъм след дузпи на четвъртфиналите.
* Това е пето поредно участие на Манчестър Сити на осминафиналите на Шампионската лига.
* „Гражданите“ за първи път в историята си ще мерят сили с швейцарски отбор.
* Сити спечели само три от последните си десет гостувания в Европа.


Резултат с изображение за ювентус емблемаЮВЕНТУС – ТОТНЪМ

Днес от 21:45 часа по bTV Action
Торино, „Алианц Стейдиъм“
Съдия: Феликс Брих (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ЮВЕНТУС: Джанлуиджи Буфон, Матия де Шилио, Медхи Бенатия, Джорджо Киелини, Алекс Сандро, Сами Кедира, Миралем Пянич, Стефано Стураро, Дъглас Коста, Гонсало Игуаин, Марио Манджукич
Контузени: Хуан Куадрадо, Блез Матюиди, Бенедикт Хьоведес, Пауло Дибала, Андреа Бардзали, Стефан Лихтщайнер
На картон от наказание: Миралем Пянич

ТОТНЪМ: Юго Лорис, Киърън Трипиър, Давинсон Санчес, Ян Вертонген, Сон Хьон Мин, Муса Дембеле, Ереик Дайър, Бен Дейвис, Кристиан Ериксен, Деле Али, Хари Кейн
Контузен: Тоби Алдервейрелд
На картон от наказание: Серж Орие

БАЛАНС: нямат играни мачове

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* В досегашните си осем участия на осминафиналите на Шампионската лига Ювентус пет пъти е продължавал напред. Преди година „бианконерите“ елиминираха Порто на тази фаза след две победи – 2:0 като гост и 1:0 у дома.
* „Старата госпожа“ няма загуба (3 успеха и две загуби) в последните си пет мача в турнира.
* Юве няма поражение у дома в евротурнирите вече 26 мача (16 победи и 10 равенства). Последната му загуба на своя стадион беше 0:2 от Байерн през април 2013 година.
* „Бианконерите“ са в серия от шест поредни срещи без загуба срещу английски отбори (3 победи и 3 равенства), като спечели последните три от тях. Домакинският баланс на „черно-белите“ срещу английски съперници е 13 победи, 5 равенства и 3 загуби.
* Тотнъм за втори път в историята си играе на 1/8-финал в Шампионската лига. През сезон 2010/11 „шпорите“ елиминираха Милан с общ резултат 1:0.
* Тимът на Маурисио Почетино завоюва седем точки от трите си гостувания в груповата фаза, но като цяло спечели само четири от последните си 14 визити в Европа.
* В 15-те си мача срещу италиански съперници „шпорите“ имат 5 победи, 6 равенства и 4 загуби. Балансът в Италия включва един успех, три ремита и четири поражения.
* Нападателят на Тотнъм Фернандо Йоренте игра за Ювентус в периода 2013-15 година, като в 92 мача за „бианконерите“ вкара 27 гола. Като футболист на „старата госпожа“ испанецът два пъти стана шампион на Серия „А“ и един път спечели Купата на Италия.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА