Тотнъм и Ливърпул излизат тази вечер в Мадрид в спор за трофея в Шампионската лига. Това ще бъде вторият изцяло английски финал в историята на турнира, след като през 2008 година Манчестър Юнайтед победи Челси след дузпи.

В сряда „сините“ от Лондон триумфираха в Лига Европа, а сега към тях ще се присъедини още един английски тим като носител на трофей от евротурнирите. В историята само един път се се случвало победителите в КЕШ/Шампионската лига и Купата на УЕФА/Лига Европа в един сезон да са от Англия. През 1984 година Ливърпул триумфира в шампионския турнир, а Тотнъм печели Купата на УЕФА.

Сега обаче „шпорите“ и „червените“ ще играят един срещу друг. До момента двата тима имат само два директни сблъсъка за трофей един срещу друг. Това става само в рамките на пет месеца през 1982 г., когато Ливърпул първо печели на финала на Купата на Лигата, а след това и в спора за Чарити Шилд.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+) 

През 1982 година мърсисайдци и Тотнъм обират отличията в английския футбол. „Червените“ печелят титлата в първенството и Купата на Лигата. „Шпорите“ пък печелят ФА Къп.

В двата финала между Ливърпул и Тотнъм преди 37 години мърсисайдци записват две победи, а легендарният нападател Йън Ръш се разписва и двете срещи.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ФИНАЛИТЕ МЕЖДУ ТОТНЪМ И ЛИВЪРПУЛ
13 март 1982 г. (Лондон, „Уембли“), Купа на Лигата
Ливърпул – Тотнъм 3:1
0:1 Стив Арчибалд (11), 1:1 Рони Уилън (87), 2:1 Рони Уилън (111), 3:1 Йън Ръш (119)

21 август 1982 г. (Лондон, „Уембли“), Чарити Шийлд
Ливърпул – Тотнъм 1:0
1:0 Йън Ръш (32)