Ливърпул разби у дома Барселона с 4:0 в полуфинален реванш и след невероятен обрат с 4:3 в общия резултат се класира за финала на Шампионската лига. Каталунците спечелиха с 3:0 в първата среща на "Камп Ноу", но изживяха истински кошмар на „Анфийлд“, след като нямаха никакъв късмет в завършващата фаза на атаките си и инкасираха четири попадения. Дивок Ориги (7, 79) и резервата Джорджино Вайналдум (54, 56) вкараха по два гола и пратиха мърсисайдци на финал за втори пореден път в най-престижния европейски клубен турнир. През миналата година английският гранд загуби от Реал (Мадрид) с 1:3 на финала в Киев, а сега очаква Аякс или Тотнъм в мача за трофея на "Уанда Метрополитано" в испанската столица Мадрид на 1 юни.

Испанският шампион се проваля по подобен начин за втора поредна година, след като миналата отпадна от Рома на четвъртфиналите след 4:1 у дома и 0:3 в Рим.

Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп пусна титуляри швейцарецът Джердан Шакири и белгиецът Дивок Ориги на мястото на контузените звезди Роберто Фирмино и Мохамед Салах. Треньорът на гостите Ернесто Валверде пък разчиташе на всичките си звезди, като на Лионел Меси и Луис Суарес в атака партнираше бразилецът Филипе Коутиньо.

Домакините записаха мечтан старт и след пропуск на Шакири в първите секунди поведоха с гол на Дивок Ориги (7), който направи добавка отблизо, след като преди това Тер Щеген бе спасил удар на Хендерсън. Каталунците бяха смутени, но все пак в 14-ата минута Меси шутира и Алисон изби над гредата в корнер. Четири минути след това Меси нахлу на скорост и подаде на Коутиньо, който отправи диагонален удар по земя, но Алисон изби и не позволи на Луис Суарес да стигне до топката. Последваха неточни удари на Меси и Робъртсън, а в 29-ата минута страничният съдия вдигна флага за засада на Луис Суарес.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В 43-ата минута съдията Чакър не видя, че Видал си помогна с ръце при блокирането на удар, а две минути след това Меси шутира покрай вратата. В последните секунди на добавеното време на първата част при контраатака Меси изведе чудесно Жорди Алба, чийто удар бе отразен от Алисон.

На почивката Клоп замени контузения Робъртсън, пускайки на негово място Джорджино Вайналдум, а мърсисайдци натиснаха и усилията им дадоха резултат. Първо Върджил ван Дайк засече топката от корнер и Тер Щеген спаси. След това Алисон спаси удар на Суарес, а в следващата атака на домакините Жорди Алба сгреши отляво и Александър-Арнолд центрира. Джорджино Вайналдум (54) беше оставен непокрит в наказателното поле и реализира за 2:0. По-малко от 120 секунди по-късно Вайналдум (56) вкара с глава след центриране отляво за 3:0 и изравни общия резултат от двете срещи.

В 68-ата Меси овладя на гърди и шутира от малък ъгъл, но Алисон изби в корнер. Ливърпул се прибра в защита, очаквайки спокойно шанс нов за гол. И така се случи, след като защитата на Барса проспа изпълнение на корнер. Александър-Арнолд заблуди, че няма да центрира и бързо изрита топката в наказателното поле, а там Дивок Ориги (79) я насочи във вратата за 4:0 и шокира напълно каталунците.

Общият резултат стана 4:3 от двата мача и до края гостите трябваше задължително да търсят гол, за да стигнат до финала. До попадение за каталунците обаче не се се стигна и те напуснаха надпреварата, слагайки край на мечтата си за требъл този сезон.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2018/19