Италианският вратар на Лацио Иван Проведел се разписа в последните секунди и измъкна точката за тима си при домакинството с Атлетико Мадрид (1:1).

29-годишният футболист е едва четвъртият страж, който съумява да вкара гол в Шампионската лига. Другите трима са Ханс-Йорг Бут (Германия), Синан Болат (Турция) и Винсент Ениама (Нигерия). Проведел е и вторият, сторил това не от дузпа.

Бут се е разписвал цели три пъти - съответно като вратар на Хамбургер, Леверкузен и Байерн. Забележителното е, че това се случва все срещу Ювентус. И трите гола са от дузпи. Първо през 2000 година за крайното 4:4. После през 2002 г. при успех с 3:1, когато е съотборник с Бербатов в Леверкузен, а Митко е титуляр в мача. Накрая и през 2009 г. при 4:1 срещу баварския колос.

Синан Болат вкарва като вратар на белгийския Стандарт Лиеж през 2009 г. Прави го също в последните секунди за крайното 1:1 срещу АЗ Алкмаар. Но не от дузпа, а от игра като Проведел.

Винсент Ениама пък се разписва от дузпа за Апоел (Тел Авив) срещу Лион при домакинската загуба с 1:3 през 2010 г.

Иван Проведел, пък италианец?! Нека поясним. Той е роден на 17 март 1994 година в Италия. Баща му е италианец, а майка му – рускиня. В Лацио е от 2022 година.